Minder wateroverlast en meer historische uitstraling

Minder wateroverlast en meer historische uitstraling

Herinrichting | Geitenkamp, Arnhem

De Geitenkamp is een van de wijken in Arnhem die veel te maken had met wateroverlast bij extreme regenval. De Geitenkamp is een grotendeels versteende wijk met grote hoogteverschillen. Om de wateroverlast een halt toe te roepen, besloot de gemeente om de regenwaterafvoer af te koppelen van het bestaande riool. Daarbij kreeg de bestrating z’n historische uitstraling weer terug dankzij de Oudhollands collectie van Wienerberger.

Extreme regenbuien

De Geitenkamp is een wijk in het noordoosten van Arnhem, gebouwd tussen 1920 en 1930 op de stuwwallen die tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan. Daardoor bestaan er grote hoogteverschillen binnen de wijk. Het geeft de jaren dertig-wijk een extra bijzondere uitstraling, maar het heeft ook de nodige gevolgen voor de afvoer van regenwater. Zeker nu we door klimaatverandering vaker te maken hebben met extreme regenbuien, leidde dit vaker tot serieuze wateroverlast.

Herinrichting, Geitenkamp, Arnhem | Straatbakstenen: Gala wasserstrich getrommeld DF en de Argenti DF en mix DF: Brons wasserstrich getrommeld, Varia Puur wasserstrich getrommeld en de Gala wasserstrich getrommeld

Speciale bestratingsmix

Om de wateroverlast in de wijk tegen te gaan, gaf de gemeente opdracht het riool te vervangen en te scheiden van de regenwaterafvoer en de nodige infiltratievoorzieningen te realiseren. Om de historische uitstraling te beschermen en te versterken, kreeg ook het vervangen van de bestrating de nodige aandacht. Zo maakte asfalt plaats voor ouderwetse gebakken straatstenen. Op basis van oude documenten en foto’s is samen met de architecten van de gemeente Arnhem een speciale, getrommelde bestratingsmix voor dit project samengesteld.

Functioneel én mooi

Voor de bestratingsmix werd een selectie gemaakt uit de 13 beschikbare Oudhollands sorteringen van Wienerberger. De nieuwe mix die naadloos aansluit bij de oorspronkelijke bestrating in de wijk, bevat onder andere Brons WS, Varia puur WS en Gala WS getrommelde straatbakstenen. De bestrating werd zo aangelegd dat het water naar de zijkant kan weglopen, waar het terecht komt in kolken en infiltratieputten in plaats van in de riolering. Zo loopt bij hevige buien de riolering minder snel over en kreeg de historische uitstraling van de Geitenkamp een impuls. Functioneel én mooi dus! Om de overlast voor de bewoners zo beperkt mogelijk te houden, is het werk gefaseerd uitgevoerd.

  • Ontwerp/architect: Robbert de Koning Landschapsarchitect
  • Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
  • Aannemer: Dusseldorp, Lichtenvoorde
  • Jaar van realisatie: 2022
  • Straatbakstenen:
  • Gala wasserstrich getrommeld DF
  • Argenti DF
  • Oudhollands Mix DF: Brons wasserstrich getrommeld - Varia Puur wasserstrich getrommeld - Gala wasserstrich getrommeld

Mix je eigen bestratingmix

Mixgenerator bestrating openbare ruimte

Benieuwd wat er mogelijk is met straatbakstenen?

Ga aan de slag met onze Mixgenerator en mix diverse straatbakstenen voor een unieke uitstraling.

Maak je eigen straatmix!

Meer referentieprojecten