Aansluiten bij de sfeer van vroeger

Aansluiten bij de sfeer van vroeger

Herinrichting | Centrum, Volendam

Met de Volendam-mix die werd gebruikt voor de herinrichting van het Zuideinde, het Europaplein en de Dril in Volendam, sluit de gemeente Volendam-Edam naadloos aan bij de sfeer en identiteit van de oude straatjes. Dezelfde bestratingsmix, maar dan in een getrommelde versie wordt toegepast in het naastgelegen Edam.

Visitekaartje van de gemeente

Jan Erik de Haan, Projectleider Civiele techniek: “Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de openbare ruimte; het is het visitekaartje van onze gemeente. Naast de verschijningsvormen van de gebouwen is ook een aantrekkelijke, goed verzorgde omgeving belangrijk voor zowel bewoners als bezoekers. Daarom zijn we al vanaf 2013 bewust bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte van Edam en Volendam. Bestrating is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van.”

Bewoners betrokken

Herman Kappert, “De bewoners van de gemeente zijn betrokken bij de totstandkoming van de Volendam-mix. Destijds zijn vier proefvakken gemaakt met een voorstel voor de principedetaillering van een straat. Hieruit is de Volendam-mix van Wienerberger gekozen. Een gemeleerde bestratingsmix van voornamelijk rode klinkers met minimale toevoeging van gele en antraciete bakstenen. Voor Volendam maken we gebruik van robuuste ongetrommelde bakstenen, voor Edam moest het wat verfijnder zijn. Daar gebruiken we een getrommelde variant van de Volendam-mix.”

Sterke identiteit, rijke historie

Bij de totstandkoming van de Volendam-mix is heel goed gekeken naar het karakter en de kwaliteiten van de gemeente. Het doel daarbij was om de sterke identiteit en rijke historie optimaal te benutten in de uitstraling van de openbare ruimte. Waar mogelijk wordt de historisch gegroeide identiteit verder versterkt. Die vormt immers de basis voor de mooie, herkenbare en typisch Edamse en Volendamse straten en pleinen.

De Volendam-mix is inmiddels toegepast bij de herinrichting van het Zuideinde, het Europaplein en de Dril in Volendam. Een bijzonder detail op het Europaplein is dat de bestrating is gelegd in het patroon dat terugkomt in de rokjes van de Volendamse klederdracht. 

  • Ontwerp/architect: Gemeente Volendam
  • Opdrachtgever: Gemeente Volendam
  • Aannemer: KWS Infra BV, Vianen
  • Jaar van realisatie: 2021
  • Straatbakstenen: Volendam- mix

Mix je eigen bestratingmix

Mixgenerator bestrating openbare ruimte

Benieuwd wat er mogelijk is met straatbakstenen?

Ga aan de slag met onze Mixgenerator en mix diverse straatbakstenen voor een unieke uitstraling.

Maak je eigen straatmix!

Meer referentieprojecten