Statig en comfortabel

Statig en comfortabel | De Leyhoeve, Tilburg

Nieuwbouw Woonlandschap De Leyhoeve | Tilburg

Langs de oever van de rivier De Leij pronkt het woonlandschap De Leyhoeve statig in een groene omgeving. De vriendelijke, warmrode bakstenen gevels laten zien dat dit grote gebouw is gemaakt om te wonen en te ontmoeten. Achter de gevels is er alles aan gedaan om de bewoners van het hoogste comfort en – als dat nodig is – de grootste zorg te voorzien. 

Architect Hans Marquart - Marquart Architecten - Woonlandschap De Leyhoeve | Tilburg
Architect Hans Marquart | Marquart Architecten

Marquart Architecten maakte het ontwerp voor De Leyhoeve, een woonlandschap aan het Leijpark in Tilburg. De vriendelijke, warmrode bakstenen gevels laten zien dat dit grote gebouw is gemaakt om te wonen en te ontmoeten. In De Leyhoeve wonen verschillende generaties en mensen met uiteenlopende zorgbehoeften onder één dak. Hans Marquart: ‘De menselijke maat en de wensen van de toekomstige bewoners zijn leidend geweest bij het ontwerp. Maar de grote kracht van het project is een bevlogen opdrachtgever met een persoonlijke ambitie.’

De statige verschijning van het grote woon- en zorgcomplex bevindt zich in de groene omgeving van het Leijpark, dat is vernoemd naar de nabijgelegen rivier de Leij. Woonlandschap De Leyhoeve is een nieuwe woonvorm met 200 appartementen, 85 zorgsuites, twee restaurants, een café, een lounge annex bibliotheek, een zwembad met wellness, een winkel en kinderopvang. Veel ruimten in het gebouw zijn flexibel inzetbaar, zodat het aanbod van faciliteiten kan worden aangepast aan nieuwe inzichten.

Bijzondere grondgedachte

Architect Hans Marquart maakte met zijn bureau het ontwerp voor het project, dat als slogan “Living comfortably, growing old together” voert. Marquart: ‘Het idee voor de Leyhoeve is al vele jaren eerder geboren: dat komt van Hendrik Roozen van Roozen en Hoppe Bouw en Ontwikkeling. Hij zag hoe een echtpaar in zijn omgeving na vijftig jaar niet meer kon samenwonen, vanwege de slechte gezondheid van de vrouw. Hendrik Roozen wilde een leefomgeving creëren waar het echtpaar wel samen zou kunnen blijven wonen met veel faciliteiten nabij en waar hun kinderen gastvrij kunnen worden onthaald.’

Vanaf het initiatief tot de volledige oplevering in 2016 heeft het project Leyhoeve dertien jaar geduurd. De meeste tijd is echter gaan zitten in onderzoek - naar een locatie, financiële middelen en het juiste concept. Marquart Architecten kreeg de opdracht voor het ontwerp in 2011. Hans Marquart vertelt: ‘Uiteindelijk is de realisatie vlot verlopen. De eerste bewoners konden Kerstmis 2015 in hun nieuwe appartement vieren.’

Dinkelrood Flash HV WF, Dommelrood HV WF en Marowijne Rood Zand HV WF | Nieuwbouw Woonlandschap De Leyhoeve | Tilburg | Architect: Marquart Architecten, Raamsdonksveer, Hans Marquart | Completion Date: 2016-01-01
Nieuwbouw Woonlandschap De Leyhoeve | Tilburg

Veel inspraak van bewoners

“Hospitality” is het uitgangspunt voor het ontwerp: voor een zeer gevarieerde doelgroep met een gedifferentieerde zorgvraag is een thuis gecreëerd, geen verzorgingstehuis. In het concept is ruimte voor persoonlijke wensen ondanks het grote aantal appartementen en faciliteiten. Hans Marquart: ‘De opdrachtgever wenste dat de appartementen opnieuw indeelbaar zouden moeten zijn en dat er veel met standaarden kon worden gewerkt. Dat heeft heel wat gepuzzel gegeven!’

Marquart Architecten heeft veel ervaring met zorggebouwen en levensloopbestendige woningen. ‘Bij alle ontwerpkeuzes is het belangrijk om die menselijke maat en het gevoel van warmte en welkom vast te houden. Tegelijkertijd moet het gebouw op zichtbare én onzichtbare wijze aan alle eisen van kwaliteit en comfort voldoen,’ stelt de architect. Bij De Leyhoeve is veel overleg geweest met de toekomstige bewoners, zij konden zelfs proefwonen. ‘Dat bleek heel leerzaam als het gaat om het ontdekken van de belangrijkste behoeften en verwachtingen. De uitvoering van de badkamers en keukens is uiteindelijk grotendeels maatwerk geworden’, aldus Hans Marquart.

Flexibele plattegronden

De gewenste standaardisatie door de opdrachtgever vertaalde zich in een duidelijk stramien voor het gebouw: een betonconstructie met dragende gevels en daartussen een vrije overspanning van 17,5 meter. Bewoners konden kiezen uit plattegronden met twee, drie of vier traveeën. Alle appartementen kregen buiten de gevel geplaatste balkons: ‘Met een eigen constructie, los van de gevel om daar geen extra krachten op te geven’, vertelt de architect. ‘Alle kozijnopeningen in de gevels zijn identiek en verdiepinghoog, uitgevoerd als Franse balkons.’

In het totale concept van het woonlandschap en de integratie van functies is aan de wensen van bewoners tegemoet gekomen. Hans Marquart: ‘Het is belangrijk dat je nog steeds je familie en vrienden op gastvrije wijze kunt ontvangen, ook als je veel kleiner bent gaan wonen of hulpbehoevend bent. De restaurants in het complex zijn voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-bewoners. Er is ook een kinderdagverblijf gevestigd op De Leyhoeve: wekelijks worden activiteiten georganiseerd met kinderen en ouderen, zoals voorleesuurtjes of wandelingen in het naastgelegen park. Dergelijke synergie maakt het wonen op De Leyhoeve bijzonder levendig!’

Dinkelrood Flash HV WF, Dommelrood HV WF en Marowijne Rood Zand HV WF | Nieuwbouw Woonlandschap De Leyhoeve | Tilburg | Architect: Marquart Architecten, Raamsdonksveer, Hans Marquart | Completion Date: 2016-01-01
Nieuwbouw Woonlandschap De Leyhoeve | Tilburg

Vriendelijk paleis

Omdat de menselijke maat, vriendelijkheid en duurzame kwaliteit de belangrijkste criteria waren bij de keuze van materialen, is gekozen voor metselwerk gevels. De architect: ‘Baksteen heeft een directe associatie met huiselijkheid en geeft een authentieke, klassieke sfeer aan het bouwwerk. Duurzame bouw is van veel meer aspecten afhankelijk: ook materialisering, circulariteit en onderhoud spelen een rol. Baksteen is daarbij een waardevol product. Het is een natuurlijk en duurzaam materiaal, dat een uitstekend comfort geeft bovendien.’

Er is gebruik gemaakt van handvormstenen in twee kleuren warmrood en een bruine kleur: Dinkelrood Flash, Dommelrood en Marowijne rood zand. De drie kleuren markeren de verschillende functies en geven het gebouw een geleding in schaal. Hans Marquart: ‘De afwijkende bouwblokken zijn wat donkerder – bruin – gemaakt, net als de sokkels van de tussenbouw. Al het metselwerk kreeg een donkere voeg: daardoor wordt het meer een eenheid. Ondanks de ver doorgevoerde standaardisatie met ramen en balkons, is het toch een statige en levendige gevel geworden met een vriendelijke uitstraling.’

Bijzondere opdrachtgever

Bij De Leyhoeve had het bureau een heel bijzondere opdrachtgever, waarvoor het bureau sparringpartner was bij het concept, maar die ook veel bijzondere én duurzame oplossingen steunde. Marquart: ‘De hoge ambitie en vernieuwende ideeën van Hendrik Roozen konden we aanvullen met onze ervaring in architectuur voor de zorgsector. We zaten op één lijn, het klikte. Dat zie je aan het gebouw.’

  • Architect: Hans Marquart, Marquart Architecten
  • Opdrachtgever: Roozen van Hoppe Groep
  • Aannemer: Roozen van Hoppe Bouw- en Ontwikkeling
  • Jaar van realisatie: 2016
  • Gevelstenen: Terca - Dinkelrood Flash
  • Gevelstenen: Terca - Dommelrood gereduceerd HV WF
  • Gevelstenen: Terca - Marowijne Rood Zand

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten