Flexwoningen voor Rotterdam voorzien van Leadax Roov

Flexwoningen voor Rotterdam voorzien van Leadax Roov

Toekomstbestendige flexwoningen met circulaire platdakbedekking | Feijenoord, Rotterdam

Om de groeiende woningnood in Nederland te verlichten, worden steeds vaker flexwoningen met een tijdelijk karakter ingezet. Zulke woningen zijn modulair, verplaatsbaar en recyclebaar. Zo ook de 44 Megaplex stapelwoningen voor de wijk Feijenoord in Rotterdam. De toepassing van de circulaire Leadax Roov platdakbedekking sluit hier perfect bij aan.

Jaarlijks 15.000 flexwoningen

Flexwoningen zijn snel te ontwikkelen en sneller neer te zetten dan reguliere woningen. Daardoor kunnen ze een efficiënte ‘flexibele schil’ vormen rondom het reguliere woningaanbod. De overheid heeft daarom de ambitie uitgesproken om in de periode tot 2030 jaarlijks zo’n 15.000 modulaire woningen te bouwen. Een deel hiervan wordt gerealiseerd door Megaplex Woningen in Veenendaal, gespecialiseerd in permanent verplaatsbare woningen van hoge kwaliteit. Voor een project in de Rotterdamse wijk Feijenoord bouwt Megaplex 44 stapelbare flexwoningen in een kleinschalig appartementengebouw met vijf verdiepingen. De bovenste woningen worden daarbij voorzien van Leadax Roov platdakbedekking.

Geen vuur/hitte en chemische dampen

Bij de flexwoningen voor Rotterdam gaat het om fraai afgewerkte, energiezuinige woningen, die vooral bedoeld zijn voor bewoning door één persoon of kleine gezinnen. De  module woningen worden afgebouwd in een productiehal in Veenendaal om vervolgens in Rotterdam gekoppeld en gestapeld te worden. Ook de afwerking van de daken van de bovenste woningen gebeurt in de productiehal in Veenendaal. Omdat er is gekozen voor Leadax Roov platdakbedekking is dit goed mogelijk en volstrekt veilig. Voor de verwerking is immers geen vuur of hitte nodig en er komen geen chemische dampen bij vrij.

“Naast uitstraling staan wij voor functionaliteit en toekomstwaarde. Hier valt natuurlijk heel veel onder, zeker in het kader van duurzaamheid. Dit willen wij ook terugzien in modulair bouwen. Leadax Roov sluit hier prima bij aan."

Guido Bakker - eigenaar van Architektenburo Guido Bakker

Ontwerp met toekomstwaarde

Guido Bakker - eigenaar van Architektenburo Guido Bakker - schreef voor de flexwoningen Leadax Roov voor in zijn ontwerp. Guido: “Naast uitstraling staan wij voor functionaliteit en toekomstwaarde. Hier valt natuurlijk heel veel onder, zeker in het kader van duurzaamheid. Dit willen wij ook terugzien in modulair bouwen. Voor de Megaplex woningen wordt gewerkt met CLT (Cross-Laminated Timber) hout, een prachtig materiaal. Leadax Roov sluit hier prima bij aan. Het product is duurzaam en circulair, gemaakt van PVB-folie uit autoruiten die al twintig jaar hebben rondgereden. Leadax Roov kan bovendien veilig en efficiënt in de productiehal verwerkt worden. Door de witte kleur reflecteert het materiaal goed en wordt het in de woningen minder warm. Ik zie Leadax Roov dan ook niet alleen als een topproduct voor de flexwoningen in Rotterdam, maar eigenlijk voor alle woningen en bedrijfspanden. Zeker met de verwachte levensduur van meer dan vijftig jaar!”

“Leadax Roov sluit goed aan bij het circulaire karakter van onze modulaire woningen en is een welkome aanvulling voor ons totale concept"

Arnold Hardeman – ondernemer bij Hardeman Systeembouw

Duurzaam, afvalloos bouwen

Ook Arnold Hardeman – ondernemer bij Hardeman Systeembouw | Megaplex Woningen is als opdrachtgever enthousiast over de innovatieve platdakbedekking van Wienerberger. “Leadax Roov sluit goed aan bij het circulaire karakter van onze modulaire woningen en is een welkome aanvulling voor ons totale concept,” geeft hij aan. “Dankzij de toepassing van CLT is de MPG-score van onze tijdelijke woningen in principe laag. Met een traditionele dakbedekking zou dat grotendeels teniet worden gedaan, maar met Leadax Roov kunnen we de score laag houden. Toen ik kennismaakte met het product was ik direct enthousiast. De opvolging vanuit Wienerberger met demo’s en praktische uitleg maakte het product en de toepassing tastbaar. Als modulaire bouwer is het prettig dat we de dakbanen exact op de lengte van de modules kunnen bestellen. Hierdoor kunnen we praktisch zonder afval werken. Dit beperkt de reststromen en het bouwafval en dat sluit mooi aan bij ons idee van duurzaam en milieubewust bouwen.”

"Het grootste voordeel vind ik dat we Leadax Roov probleemloos binnen kunnen verwerken, zonder brandgevaar en zonder dat er schadelijke stoffen bij vrijkomen."

Jacco Hardeman - Projectleider Hardeman Handels- en constructiebedrijf

Veilige, schone verwerking

Projectleider Jacco Hardeman van Hardeman Handels- en constructiebedrijf is eindverantwoordelijk voor de bouw van de flexwoningen. Hij is goed te spreken over de verwerking van Leadax Roov. Jacco: “Het grootste voordeel vind ik dat we Leadax Roov probleemloos binnen kunnen verwerken, zonder brandgevaar en zonder dat er schadelijke stoffen bij vrijkomen. Ook het lasmateriaal bevat geen PVC. Wienerberger heeft ons goed geholpen met de lengte en samenstelling van de rol, waardoor wij tijdens het productieproces nauwelijks afval hebben. In het begin was het even wennen, maar Wienerberger heeft ons goed geholpen met begeleiding en coaching op onze productielocatie. Hierdoor waren we snel in staat om zelfstandig deze nieuwe platdakbedekking te verwerken.”

  • Architect: Guido Bakker, Architektenburo Guido Bakker
  • Opdrachtgever: Arnold Hardeman, Hardeman Systeembouw

Aan de slag met Leadax Roov

Als je met Leadax Roov aan de slag gaat, kun je rekenen op de vertrouwde service van Wienerberger. Wij bundelen internationale expertise en kennis over de gehele gebouwgeschil en bieden je professionele ondersteuning. In het Wienerberger Xperience Center in Elst kun je uitgebreid kennismaken met Leadax Roov via de Leadax Roov Xperience sessies of verwerkerstrainingen.

Leadax Roov is uitstekend recyclebaar en heeft een aanzienlijk lagere milieu-footprint dan vergelijkbare plat dak oplossingen. Concrete vergelijkingen in de milieulast kan je maken door de MKI-waade (Milieukostenindicator) van Leadax Roov met andere producten te vergelijken. Bekijk hiervoor de milieuvergelijking van adviesbureau NIBE.

 

Leadax Roov

Aan de slag met Leadax Roov?

Wij helpen je graag met je project!