Vloeiende gevel voor studenten

Vloeiende gevel voor studenten | Utrecht

Nieuwbouw studentenwoningen | Utrecht

Vijf ouders namen het heft in handen en namen het initiatief om woningen te laten bouwen voor zestien studenten. Achter de prachtige bakstenen gevel schuilen woningen waar de studenten een gemeenschappelijke woonkamer en keuken delen.

Betaalbare woningen

In Utrecht wonen veel studenten. Het is moeilijk om er een betaalbare woning te vinden. Daarom namen vijf ouders het heft in handen en namen ze het initiatief om woningen te laten bouwen voor zestien studenten. Achter de prachtige bakstenen gevel schuilen woningen waar de studenten een gemeenschappelijke woonkamer en keuken delen.

De vijf ouders wilden hun geld liever investeren in onroerend goed dan op de bank zetten en wilden vooral winst maken op hun investering. Het hele casco pand inclusief de scheidingswanden binnen is gemaakt van prefab beton. Maar dit 'collectief van particuliere klanten' had ook kwaliteit voor ogen: daarom kozen zij voor een prachtige maatwerk gevel van bakstenen voor hun project.

Diversiteit en eenheid

Typerend voor het gebouw zijn de verspringende ramen en de metselverbanden. De architect, Bureau Kroner, bekeek het project op een abstracter niveau en koos voor een combinatie van diversiteit en eenheid. De gevels verschillen bijvoorbeeld in hoogte en wisselen elkaar in diepte af. Drie huizen staan aan de rooilijn en twee huizen zijn iets meer naar achteren geplaatst. Tijdens een bezoek aan de bakstenenfabrikant kozen de vijf investeerders zelf hun eigen type baksteen - een voor elke studentenwoning.

Individuele uitstraling

Het meest in het oog springende element is het glooiende metselwerk, wat elk pand een eigen persoonlijke uitstraling geeft. In overleg met de metselaars werden de stenen door de architecten in een 3D-model geplaatst met variaties van 2,5 millimeter en meer. De bakstenen voor de gevel werden op maat gesneden en professioneel gemetseld. De gevel op het zuiden heeft een schitterend schaduwspel - afhankelijk van de stand van de zon. Alhoewel de huizen er vanbuiten verschillend uitzien, gaan achter de dynamische gevels vijf identieke huizen schuil op basis van prefab elementen met prachtige en betaalbare woningen voor 16 studenten.

  • Ontwerp/architect: Bureau Kroner Architecten
  • Opdrachtgever: Stichting Studentengroepswoningen.nl
  • Jaar van realisatie: 2017
  • Gevelstenen: Terca - Pioenroos, Douro Porto Gereduceerd, Dinkelrood Gereduceerd, Rutiel, Tigris Flash en Dommelrood Gereduceerd

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten