Statig wonen in Assumerhof

Statig wonen | Assumerhof

Nieuwbouw villa’s, half vrijstaande woningen en appartementen | Assumerhof, Heemskerk

Op een perceel buiten Heemskerk - omringd door water - is een indrukwekkend nieuwbouwplan gerealiseerd. Met zichtlijnen naar een kasteel en omringd door groene velden en sportfaciliteiten is een ensemble van villa’s, halfvrijstaande woningen en appartementengebouwen gerealiseerd. 

Dommelrood Gereduceerd en Wit HV WF | Nieuwbouw Vrijstaande Huizen | Assumerhof, Heemskerk | Architect: Krier en Kohl Architecten, Berlijn (D)
Assumerhof

Architect Christoph Kohl van het Berlijnse bureau KK Architects zocht naar referenties in het historisch weefsel in de omgeving en vond daartoe aanleiding in de recent gerestaureerde tuinen van het kasteel Assumburg.

Symmetrisch gerangschikt

De bouwpercelen op het langgerekte land van Assumerhof zijn symmetrisch gerangschikt, met geaccentueerde centrale assen, een groter centraal gebouw en duidelijke zichtlijnen naar het hart van het plangebied en het kasteel Assumburg. De architectuur van het kasteel heeft een onduidelijke herkomst: de huidige vorm is in de vijftiende eeuw gerealiseerd naar een voorbeeld van drie eeuwen daarvoor.

Veel aanleiding tot interpretatie of inspiratie gaf het gebouw niet, zoveel wordt duidelijk gemaakt door KK Architects uit Berlijn, het bureau van Christoph Kohl en Rob Krier dat de opdracht kreeg voor de invulling van het nieuwbouwplan op deze precaire locatie. Slot Assumburg heeft sinds 1933 de bestemming jeugdherberg, nadat het al meer dan een eeuw leeg stond.

De vijver werd gedempt met afgekeurde bloembollen - zo gaat het verhaal - en vorderingsperioden in en na de Tweede Wereldoorlog deden voor het landgoed ook niet veel goeds. Vanaf het begin van deze eeuw wordt er echter gewerkt aan het kasteel en de omgeving. Zo zijn de parken en tuinen in barokke glorie hersteld. Voor Christoph Kohl was dat wél een directe en bruikbare referentie. En niet alleen voor de landschappelijke inrichting van het schiereiland Assumerhof.

Victoriaanse elementen

Het centrale gebouw heeft vijf bouwlagen, de appartementengebouwen op de uiteinden van het plangebied kregen vier bouwlagen, de villa’s en halfvrijstaande woningen kregen een royale begane grond hoogte, een verdieping en een kap.

Alle gebouwen zijn spiegelsymmetrisch, een verwijzing naar de barok. In de gevels koos de architect echter meer klassieke vormen en materialen. Kohl zocht naar rust en samenhang en vond deze in de Victoriaans aandoende stijl van composities in twee kleuren bakstenen metselwerk: rood en wit. Met lijsten, randen, kaders, regels en straffe hoekaccenten kreeg iedere gebouw een eigen identiteit, maar in afgewogen contrast met de panden ernaast.

Verschillende woningen voor karaktervolle notabelen, onder het wakend oog van de slotheer. Het plan heeft consistentie gehouden, terwijl hier en daar toch flink is gesleuteld aan de bestemming en het woningaanbod. Het centraal bedachte hotel biedt nu plaats aan tien ruime appartementen. Een aantal vrijstaande villa’s is gedeeld.

Met deze ingrepen is vrijwel het gehele Assumerhof inmiddels bewoond. En voor degenen die slechts een nachtje in deze klassieke omgeving willen doorbrengen, is er natuurlijk altijd nog het kasteel.

  • Ontwerp/architect: Krier en Kohl Architecten, Berlijn
  • Gevelstenen: Terca - Dommelrood Gereduceerd en Wit HV WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten