Nieuwe woonwijk verenigt omringende wijken

Nieuwe woonwijk verenigt omringende wijken | Deo Neo, Haarlem

Nieuwbouw appartementen | Deo Neo, Haarlem

Op het voormalige terrein van het St. Joannes de Deo Gasthuis in Haarlem wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe woonbuurt Deo Neo. Waar ooit een ziekenhuis stond, prijken straks 182 woningen. De nieuwe wijk verbindt de omringende buurten, maar heeft dankzij de eigentijdse architectuur en het materiaalgebruik ook een unieke, eigen identiteit.

Deo-kleed

Na de verhuizing van het ziekenhuis was herontwikkeling nodig. Architect Dana Ponec legt uit. “Ons plan draaide om het teruggeven van het ziekenhuisterrein aan de buurt, maar ook om het creëren van een eigen identiteit voor de nieuwe wijk.” Voor dit laatste is er door landschapsarchitect Simon Sprietsma een ‘deo-kleed’ over de wijk gelegd. Ponec: “Dit bestaat uit een gebakken klinker in visgraat- en keperverband op de straten, de pleinen, maar bijvoorbeeld ook in tuinmuurtjes.”

Eigen identiteit door slimme vermaterialisering

De vermaterialisering past bij de omgeving, maar heeft ook een eigen identiteit . “De woningen zijn van traditionele baksteen in aardetinten, met lichte kozijnen en schuine daken. Toch verschillen ze van elkaar in de breedte, raamindelingen en de rooilijn. We wilden ook niet alles in één steen, maar zochten een familie. Bovendien zochten we handvormstenen, in de sfeer van de omliggende straten.”

Speciale Deo Neo Steen

De samenwerking met Wienerberger in de zoektocht naar de juiste stenen resulteerde ook in een speciale Deo Neo steen. Albert Herder, oprichter van Studioninedots, legt uit: “Voor meer samenhang zocht ik een bijzonder element in de grondgebonden woningen en de appartementen. Mijn oog viel op een ornament van het oude hoofdgebouw. Dit motief heeft Wienerberger verwerkt in de uitholling van een frogsteen.”

  • Ontwerp/architect: Dana Ponec Architecten, Amsterdam - Studioninedots, Amsterdam - Simon Sprietsma Stadslandschappen, Amsterdam
  • Opdrachtgever: De Key - De Prinicpaal i.s.m. AM Noord-Holland
  • Jaar van realisatie: 2015
  • Gevelstenen: Terca - Blauwrood Genuanceerd met speciale frog HV WF en EF, Grijs HV WF en EF en Bronsgroen HV WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten