Duurzame Ekowood pakhuiswoningen met remontabele ClickBrick-gevels

Duurzame Ekowood pakhuiswoningen met remontabele ClickBrick-gevels

Nieuwbouwproject Ekowood Houses | Wiarda, Leeuwarden

Energiezuinig, geluiddempend, lekker koel in de zomer en aangenaam warm in de winter. Dat zijn de kenmerken van vijf nieuwgebouwde, moderne en duurzame Ekowood pakhuiswoningen bij Leeuwarden. Drie van de vijf woningen zijn uitgevoerd met circulaire ClickBrick Pure gevels van Wienerberger.

Circulair bouwen

Woningen gebouwd van duurzaam geproduceerd hout en herbruikbare bouwmaterialen; er wordt al heel lang over gepraat. Ekowood Houses bracht het in de praktijk. “Een bijzonder project in buurtschap Wiarda, op steenworp afstand van Leeuwarden, waarbij het voor ons voor het eerst volledig draaide om circulair en biobased bouwen,” vertelt directeur Martijn van Toor. “Deze duurzame en energiezuinige woningen hebben drie woonlagen en 160 vierkante meter woonoppervlak. Om optimaal aan te sluiten bij onze duurzaamheidsambities, hebben we voor de gevels van drie van de pakhuiswoningen het Wienerberger ClickBrick gevelsysteem toegepast.”

Behoud van traditioneel gevelbeeld

ClickBrick Pure is een uniek, circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen. Wie bouwt met ClickBrick, bouwt snel en makkelijk remontabele gevels. Dat is niet alleen circulair en duurzaam, maar zorgt ook voor een esthetisch fraai eindresultaat. Voor de pakhuiswoningen in het Friese project is gekozen voor ClickBrick Pure; het eerste volledig circulaire gevelsysteem met een handvorm gevelbaksteen, voorzien van een grillige, karaktervolle textuur. Ondanks een revolutionair andere manier van bouwen, blijft met ClickBrick Pure het gewenste traditionele gevelbeeld behouden. Dit is vooral te danken aan het vrije metselverband en de toepassing van een schijnvoeg.

Voor de verwerking van ClickBrick Pure is geen mortel of lijm nodig. Hierdoor hebben de weersomstandigheden geen invloed op het bouwproces en is er geen risico op aanslag of ‘uitbloei’ op de gevel. Het systeem wordt compleet geleverd met rvs-clips en rvs-spouwankers en kan zonder specifieke vakkennis van metselen of verlijmen verwerkt worden. Een belangrijk pluspunt omdat gekwalificeerde vaklieden steeds moeilijker zijn te krijgen.

Duurzaam geproduceerd

De pakhuiswoningen in Wiarda zijn zonder meer bijzonder en vooruitstrevend te noemen. Van drie huizen zijn de voor- en achtergevel gemaakt met ClickBrick Pure. Ook de linker kopgevel, met een hoogte van ruim acht meter, is remontabel gestapeld. Martijn: “De woningen zijn grotendeels houtbouw, waarbij ook de isolatie van hout is. Dit hout is duurzaam geproduceerd, waarbij de verwerking van boom tot bouwmateriaal relatief weinig energie heeft gekost. Er is ook geen sprake van roofbouw omdat voor iedere gekapte boom die is gebruikt, een terugplantverplichting geldt. Ook het ClickBrick gevelsysteem blinkt uit in duurzaamheid. Uiteraard omdat de basisgrondstof van de gevelstenen Nederlandse rivierklei is, maar vooral ook omdat het een remontabel systeem is. De stenen zijn aan het eind van de levensduur van de woningen opnieuw te gebruiken, wat een gunstig effect heeft op de milieuprestatie. Dat maakt ClickBrick zo speciaal.”

Blij met het resultaat

Martijn: “Omdat duurzaamheid het uitgangspunt was bij de bouw van de Friese pakhuiswoningen, hebben we gekozen voor ClickBrick. Deze innovatieve bouwmethode is de meest circulaire manier van verwerking van een stenen gevel. Het daadwerkelijk stapelen van de stenen is door een externe partij verzorgd. En het resultaat mag er zijn! Zowel wij als de woningeigenaren zelf zijn erg blij met het resultaat. Wat ons betreft gaan we dan ook zeker een vervolg geven aan circulair bouwen met ClickBrick. Daarbij zullen we onze ontwerpen nog meer af gaan stemmen op de mogelijkheden van ClickBrick. Door Wienerberger vroeg in de ontwerpfase te betrekken, kunnen we uiteindelijk nog efficiënter ontwerpen en bouwen met ClickBrick.”

  • Architect: Delano van den Ende
  • Aannemer: Ekowood Houses, Verhaegh Ekobouw en Bouwbedrijf Regeling

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Timm-Antiek HV CB & Menton HV CB, ClickBrick Pure. Architect: Opzoom Architecten. Verwerker: Wessels Bouwgroep. Nieuwbouw appartementen en commerciële ruimte | Lichtenvoorde.

Wil je ook circulair bouwen met ClickBrick Pure?