Tergooi MC

Tergooi MC

Nieuwbouw met gevels geïnspireerd op het omliggende bos

In de door architectenbureau Wiegerinck ontworpen nieuwbouw van Tergooi MC in Hilversum zijn de ziekenhuislocaties Hilversum en Blaricum samengevoegd. Het ziekenhuis bestaat uit vier ogenschijnlijk losse bouwdelen, die zijn verbonden via doorlopende verbindingsgangen. In de gevels van het omvangrijke project zijn 700.000 Marziale HV WF gevelbakstenen verwerkt. Tevens is Tergooi MC uitgeroepen tot Zorggebouw 2023 en ontvingen zij internationale erkenning voor dit project.  

Gevels geïnspireerd op het bos

De nieuwbouw is gerealiseerd in een bosrijke omgeving. Natuur en daglicht spelen dan ook een belangrijke rol. Het gebouw is voorzien van veel ramen met uitzicht op prachtig groen. De gevels zijn geïnspireerd op het omliggende bos. Dat zie je terug in de verticale ritmering, het boombastachtige verticale metselwerk, het zijdeglanzende aluminium en de contrasten tussen licht en donker. Alles harmonieert feilloos met zijn omgeving en weerspiegelt subtiel het omliggende bos. De groene Sedumdaken beperken in de zomer de opwarming van het gebouw en dragen bij aan duurzaamheid. De daken zijn voorzien van zonnepanelen die een flink deel van de energie leveren.

Aansluiten bij de natuur

De keuze van de architect voor de voor het aanzicht beeldbepalende Marziale HV-bakstenen met beige voeg werd niet alleen ingegeven door esthetiek. Architect Bert Muijres: “Zoals bij alle keuzes die wij maken, dient ook de keuze voor deze bakstenen meerdere doelen. De omgeving is uitermate groen, maar onder dit groene tapijt bevinden zich in de bodem veel witte, kwartsrijke zanden. Deze zandbodem komt op veel plekken in het Gooi aan de oppervlakte. De keuze voor zandkleurige materialen in de gevel, waaronder dus ook de Marziale baksteen, zorgt ervoor dat het gebouw zich op een geheel natuurlijke wijze in de omgeving voegt en naadloos aansluit bij het van nature aanwezige materiaal in de lokale bodem.”

Nieuwbouw zorgcentrum Tergooi | Hilversum
Nieuwbouw zorgcentrum Tergooi | Hilversum

Gemêleerd met mooie kleurvariaties

Het nieuwe ziekenhuiscomplex bestaat uit meerdere gebouwen. Bert: “De uitdaging was om het hoofgebouw goed aan te laten sluiten bij de bosrijke omgeving én het tegelijk voldoende uit te laten springen ten opzichte van de andere gebouwen. De lichte kleurstelling van de gevel helpt om het als belangrijkste gebouw op het terrein te herkenbaar te maken. De voor een nieuw ziekenhuis vrij unieke bosrijke locatie heeft daarbij grote invloed gehad op het gevelontwerp. Een bos kent veel diepte en bomen hebben meestal een vrij grove bast in combinatie met zijdeglanzende gladde bladeren. De Marziale is met zijn gemêleerdheid en mooie kleurvariaties een robuuste steen met net dat beetje extra, die qua textuur en in combinatie met de terugliggende voeg enige associatie met boomschors kon oproepen. Het verloop van lichte baksteen, stapsgewijs naar donker ten opzichte van de dieperliggende donkerbruine kozijnen herhaalt de diepte van het bos op abstracte wijze ook in de gevel.”

Healing environment

Architectuur voor de zorg vraagt om specifieke ontwerpkeuzes. Bert: “Mensen die naar een ziekenhuis gaan, wil je natuurlijk zoveel mogelijk geruststellen. Dat vraagt om een prettig en rustig ogend gebouw dat kleiner oogt dan het is. Door de aansluiting bij het bos en de natuurlijke kleurstelling maak je het gebouw onderdeel van een ‘healing environment’. Door de combinatie van de Marziale gevelbakstenen met de beige voeg, ontstaat er een rustig en natuurlijk metselwerkbeeld, alsof er gebouwd is met materiaal uit de lokale bodem.”

Verticale en ranke gevelordening

Bert: “Die mooie aansluiting met de omgeving is ook terug te zien in de verticale en ranke gevelordening met ritmewisselingen en ‘dik en dun’, ‘open en meer verdicht’, aansluitend bij de ritmiek van de stammen in het bos. Door de hoge, verticale ramen kunnen staande, zittende en liggende patiënten het leven op de grond, de vogels, lucht- en weersveranderingen, verticaliteit van de stammen en de boomkruinen zien en beleven.”

Niet alleen de gebruikers van Tergooi MC zijn enthousiast over het gebouw, ook nationaal en internationaal is er erkenning. Zo is Tergooi MC op het World Architecture Festival in Singapore onderscheiden met ‘highly commended’, wat neerkomt op ‘het op een na beste’ zorggebouw ter wereld van 2023. In Nederland is Tergooi MC tijdens de uitreiking van de Architectenweb Awards uitgeroepen tot Zorggebouw van het Jaar 2023.

  • Architect: Wiegerink
  • Aannemer: BAM Bouw & Techniek
  • Opdrachtgever: Tergooi MC
  • Gevelbakstenen: Marziale HV

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten