Binnenstedelijk woonproject Cascade | Alkmaar

Binnenstedelijk woonproject Cascade | Alkmaar

Eigentijdse architectuur met een tijdloze uitstraling

Midden in het Kanaaloever- en Stationsgebied van Alkmaar zijn met het project Cascade 87 duurzame appartementen opgeleverd. Het idee achter Cascade is de realisatie van binnenstedelijk wonen voor jong en oud. Een gezellige plek met een dorps gevoel in en om het gebouw. De gevels van Cascade zijn gemaakt van bakstenen uit de betaalbare Bloemenserie van wienerberger, bekend om hun levendige kleuren en texturen.

Trapsgewijs opgebouwde volumes

De naam Cascade verwijst naar een soort waterval die trapsgewijs naar beneden stroomt. Dit zie je terug in de trapsgewijs opgebouwde volumes, maar ook naar het programma dat is gericht op een brede doelgroep met ruimte voor ontmoeting en gemeenschappelijke voorzieningen. Het binnenstedelijk woonproject bestaat uit 24 types appartementen, variërend van studio’s tot penthouses. Er is klimaatadaptief gebouwd en dat zie je onder meer terug aan de comfortabele buitenruimten, dakterrassen, daktuinen en groenvoorzieningen die hittestress verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren. Ook zijn er fietsenstallingen, een garage, elektrische deelauto's en BringMe boxen voor post- en pakketdiensten en het delen van bewonersspullen. Het project combineert hoogbouw die aansluit bij de grootschalige bebouwing aan het Noordhollandsch Kanaal met laagbouw die de kleinschaligheid van de 19e-eeuwse Spoorbuurt respecteert.

Ontmoeting en sharing

“Het bijzondere aan Cascade is dat ontmoeting en sharing er centraal staan,” vertelt architect Eddo Carels van caas architecten uit Alkmaar. “Daarbij is dit het eerste gebouw in Alkmaar dat volledig vanuit bewonersperspectief, met een eigen sharing-concept, is ontwikkeld. Bewoners delen een gemeenschappelijke daktuin op het dak van de bergingen. Deze tuin is toegankelijk voor alle bewoners. Een wind- en geluidscherm langs het spoor met begroeiing georiënteerd op het zuiden maakt het een aangename plek voor een BBQ of picknick, ook in het voor- en najaar. Op de derde verdieping van de laagbouw biedt een collectief dakterras fantastisch uitzicht op het Noordhollandsch Kanaal en de Grote Kerk die hoog boven het centrum uitsteekt.”

Ruwe bolster, rauwe pit

Het thema voor de architectuur van Cascade is ‘ruwe bolster, blanke pit’. Eddo: “Dit zie je terug in het metselwerk van de straatgevels. We selecteerden de Passiebloem, Kogelbloem en Hoornbloem gevelbakstenen in waalformaat van wienerberger. De gevels zijn geïnspireerd op de 19e-eeuwse baksteenarchitectuur van de Spoorbuurt, het rijke kleurenpalet en de Hollandse traditie van baksteenarchitectuur; een tijdloos, mooi verouderend materiaal. Horizontale banen en verschillende kleuren en texturen maken de bouwlagen afleesbaar en geven een wisselend beeld over de dag en seizoenen. De hoge vensters met lage borstwering zorgen voor diep invallend daglicht en contact met de straat. De verspringende vensters van verschillende grootte geven een dynamisch beeld, geaccentueerd door de vooruitspringende koppenlaag naast de kozijnen in een afwijkende kleur.

Stootvoegloos metselwerk en verschillende verbanden en voegkleuren ondersteunen het beeld. Op de prefab balkons zijn steenstrips toegepast die in wild verband stootvoegloos doorlopen in de gemetselde gevelbanden. Wat het voor mij zo bijzonder maakt? Het diverse programma is meer dan een stapeling van individuele woningen en de architectuur volgt uit de context en schaalverschillen van de locatie.”

Meerdere uitdagingen

Een van de grote uitdagingen van het Alkmaarse woonproject was het beschikbare budget in combinatie met de wens om iets bijzonders te realiseren. De Bloemenserie-gevelbakstenen sluiten hier goed op aan. Eddo: “Maar er waren nog meer uitdagingen; glazen serres aan de gevel die tevens geluid weren, collectieve buitenruimten, de inpassing op de locatie die tussen wegen, spoor en kanaal ingeklemd is en geluid- en trillingbelast is. Overigens zijn de oplossingen voor de diverse uitdagingen van ontwerp, ontwikkeling, engineering en uitvoering vooral een teamprestatie geweest. Het gezeefdrukte patroon bijvoorbeeld op de balkons is een abstracte vertaling van de smeedijzeren balkons van de tegenoverliggende woningen. Het filtert het zicht op de spullen op balkons en belemmert het uitzicht voor de bewoners niet.”

Levendige gevels

Om Cascade zo goed mogelijk in te passen in de bestaande stedelijke omgeving heeft de keuze voor gevelmaterialen en -ontwerpen een belangrijke rol gespeeld. Eddo: “Door te kiezen voor verschillende kleuren, metselverbanden en verspringende horizontale banen zijn de gevels een stuk levendiger gemaakt. De gevels tussen de gebouwen, terrassen en de daktuin zijn bekleed met verticale panelen in verschillende lichte tinten. Aan de gevels hangen serres met glazen schermen, die je kunt sluiten om het geluid van de omgeving te dempen. Door de beglazing is het klimaat in de serres in het voor- en najaar al aangenaam.” 

Nieuwbouw duurzame appartemenenten met bloemenserie project Cascade Alkmaar
Nieuwbouw duurzame appartemenenten met bloemenserie project Cascade Alkmaar
© Wienerberger B.V.

Groene grootste gevel

Bijzonder aan Cascade is ook dat het gebouw de grootste groene gevel van Alkmaar heeft. Eddo: “Met zoveel planten op én rondom het gebouw ontstaat er een soort natuurlijke airco. De grote daktuin is een plek waar iedereen in de zomer samen kan komen om beschutting te vinden tijdens warme dagen. Al het groen reduceert CO₂ en hittestress én draagt bij aan een hogere luchtkwaliteit. Een mooi voorbeeld van klimaatadaptief bouwen! In Cascade kunnen de bewoners zelfs samenwerken om de tuinen te onderhouden om zo servicekosten te besparen.”

''Meer dan een stapeling van individuele woningen; de architectuur volgt uit de context en schaalverschillen van de locatie ”

- Eddo Carels, Caas architecten

  • Aannemer: Bot Bouw
  • Opdrachtgever: v.o.f. Horizon ontwikkeling
  • Ontwerp: caas architecten
  • Producten: Passiebloem,, Kogelbloem en Hoornbloem

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is gebruikt. 

Zo mooi kan betaalbaar zijn

Aantrekkelijk bouwen hoeft niet duur te zijn

Het groeiende woningtekort in Nederland vraagt om een snelle realisatie van heel veel nieuwe woningen en bijbehorende openbare ruimte. Leefomgevingen die zich onderscheiden in kwaliteit, levensduur en duurzaamheid. En die ook nog eens betaalbaar én mooi zijn. Dat vraagt om slimme oplossingen en materiaalkeuzes. Met een veelheid aan gevarieerde mogelijkheden maak jij het verschil.

Meer referentieprojecten