Sinfonia toont liefde voor bakstenen

Sinfonia toont liefde voor bakstenen

Nieuwbouw woonblokken Sinfonia | Leidsche Rijn, Utrecht

In de Utrechtse nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn zijn met Sinfonia twee nieuwe woonblokken gerealiseerd, waarin twee architecten hun liefde voor bakstenen tot leven laten komen. Marlies Rohmer Architecture & Urbanism en Dok architecten, twee architectenbureaus met een geheel eigen signatuur, werkten er vijf jaar intensief aan samen. Het resultaat: twee unieke woonblokken waar geen gevel hetzelfde is. Een samenspel van beweging, plastiek en stedelijkheid.

Veel vrolijkheid

Golvende bloembakken, ronde hoeken en de ene kleurrijke gevel na de andere. Dat is Sinfonia en als je door de wijk loopt kom je ogen tekort. Iedere gevel en indeling van Sinfonia is anders en dat zorgt voor veel vrolijkheid. Het project bestaat uit twee losse woonblokken met in totaal 41 bijzondere gezinswoningen en 9 appartementen. Hoge entrees, rijke detaillering, afwisselend kleurgebruik, gebogen metselwerk en bijzondere metselwerkverbanden toegepast op prefab elementen, die zijn ontwikkeld in samenspraak met architect Marlies Rohmer. Het geheel wisselt elkaar harmonieus af in vorm en kleur. Overduidelijk geen doorsnee ontwerp!

Dezelfde architectuurfamilie

De keuze voor bakstenen komt niet uit de lucht vallen. Beide bureaus zijn van dezelfde architectuurfamilie en volgens architect Marlies Rohmer komt hun liefde voor de baksteen in veel projecten terug. Marlies: “We besteedden samen veel tijd aan de zoektocht naar de perfecte baksteen. We beoordeelden dat niet alleen esthetisch, maar ook op de maakbaarheid die opdrachtgever Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling hanteert. Met deze stenen zoeken we de uitersten op in textuur, verbanden en voegwerk. Zo heeft Dok ervoor gekozen om het voegwerk mee te laten kleuren met de stenen, terwijl wij er juist voor hebben gekozen om de alzijdigheid van de baksteen te gebruiken in bijzondere patronen en ronde bogen. Er zijn hele dikke voegen van ruim 3 cm toegepast, maar ook hele dunne voegen van een paar millimeter. Door een restpartij van geglazuurde steentjes op de kop te tikken, hebben we een soort kleurcode in de gevels verwerkt. Dat soort details maken het gewoon heel leuk.”

Boekensteunen

Ook Marta Meijer, architect bij DOK architecten, wordt blij van Sinfonia: “De vrolijkheid van de gebouwen spreekt me enorm aan. Het doet iets met je gelaat. Je ziet dat de blokken door de diversiteit tot leven komen. Ik ben heel blij dat we voor uitgesproken kleuren zijn gegaan met een rood/bruin/geel kleurenpalet. Samen met de architectuur van Marlies is het een uitbundig geheel geworden. Onze hoekgebouwen fungeren als een soort boekensteunen voor de tussenliggende panden. Met andere verhoudingen, robuust, rijk aan detail en met kleur.”

Het keuzeproces

De toegepaste gevelbakstenen in Sinfonia zijn afkomstig van Wienerberger. Steenspecialist Aberson speelde in het adviestraject een grote rol.  Marc Beurskens, Commercieel Directeur van Aberson: “Destijds ben ik samen met de architecten zelf betrokken geweest bij de keuze van de gevelstenen. De keuze voor Wienerberger paste goed in het beeld dat de architecten en de opdrachtgever voor ogen hadden. Wij werken als keramisch specialist al decennialang naar volle tevredenheid samen met Wienerberger. De lijnen zijn kort, de producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding, het is een innovatie organisatie en, heel belangrijk: afspraken worden altijd nagekomen!”

Marc: “Het mooie was ook dat de sorteringen van de fabrieken uit Thorn en Erlecom onderling goed bij elkaar passen. Bovendien waren er binnen de gekozen sorteringen  ook EF-stenen (Engelse Formaten) leverbaar, die pasten in het beeld van klamp metselwerk.” Naast de gevelstenen zijn ook de straatstenen bij dit project afkomstig van Wienerberger. Hierbij gaat het om de Ravenna DF (Dikformaat). Ravenna is een vormbak-sortering van Wienerberger Kijfwaard. 

Meer lezen?

Niet alleen wij zijn trots op het resultaat van Sinfonia. Ook beide architectenbureaus, Aberson en Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling zijn met recht trots op hun bijdrage. Naast veelvuldig in de media te zijn geweest publiceerden deze direct betrokkenen ook interessante artikelen op hun website. Hier vind je ze:

  • Architecten: Marlies Rohmer Architecture & Urbanism en Dok architecten
  • Aannemer: Bouwbedrijf Van Stiphout
  • Oprachtgever: Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling
  • Fotograaf: Walter Frisart FOTOwerk
  • Gevelbakstenen: Veldbrons Gesinterd HV WF, Navarra HV WF, Blauwrood Genuanceerd HV WF, en EF en de Teunisbloem WS WF
  • Straatbaksteen: Ravenna DF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten