Historische Tuin Nijmegen

Historische Tuin Nijmegen

Boeiend gevelbeeld met uitgesproken kleuren en mooie contrasten

Aan de noordoever van de Waal ligt Lent, een klein plaatsje in de gemeente Nijmegen. Lent maakt onderdeel uit van de Waalsprong, het Nijmeegse stadsdeel waar verschillende nieuwbouwprojecten zijn verrezen. Eén ervan heeft een bijzondere architectuur: de Historische Tuin.
 

Bijzondere architectuur

De 130 woningen zijn ontworpen door LSWA Architecten uit Oirschot. Modern, duurzaam en van alle gemakken voorzien. De wijk zelf biedt een grote variatie aan woningen. Aan de buitenrand liggen tachtig woningen met drie of vier woonlagen met een stoer en stedelijk karakter gerealiseerd met gevelbakstenen uit de Bloemenserie. De hoekwoningen aan de rand van de wijk vormen de markante toegangspoorten tot het binnengebied. In dit binnengebied liggen vijftig donkere woningen met lichte accenten en lichte woningen met donkere accenten, gecreëerd door een combinatie van donkere en gekeimde gevelbakstenen en de strakke Alegra 12 vulkaanzwarte keramische dakpannen. De verandawoningen, levensloopwoningen, vrijstaande en 2-onder-1-kap woningen liggen rondom hofjes met volop bomen en groen.

Boeiend gevelbeeld

De nieuwbouw ligt in een eeuwenoude karakteristieke omgeving vlak bij de Waal. Voor het ontwerp koos Cees Seelen, destijds architect/directeur bij LSWA Architecten, samen met collega Eefje van Gerven voor de woningen aan de buitenrand voor de gevelbakstenen uit de Bloemenserie. Cees: “Deze stenen waren bij uitstek geschikt om het beeld dat wij voor ogen hadden te realiseren. Uitgesproken kleuren met onderling mooie contrasten en in iedere sortering een subtiele nuancering. De stenen zijn op verschillende manieren te verwerken en waren probleemloos te combineren in een enkele gevel. Daar hebben we veelvuldig gebruik van gemaakt in de vorm van plinten, accentvlakken, kaders en gevelbeëindigingen. In combinatie met staande en terugliggende lagen resulteert dit in een boeiend gevelbeeld. Bij een aantal woningen is ook (spaarzaam) gebruik gemaakt van een groen geglazuurde gevelbaksteen. Hiermee konden we een nóg sterker contrast realiseren; de kleur associeert niet meteen met een gebakken steen en de glazuurlaag geeft glans in de gevel.”

Mooi én betaalbaar bouwen

De gekozen gevelbakstenen uit de Bloemenserie hebben gezorgd voor een hoogwaardig en mooi resultaat. Deze keuze heeft ook positief bijgedragen aan de betaalbaarheid van het project. Een aspect dat steeds belangrijker wordt bij hedendaagse nieuwbouwprojecten. Het combineren van de bloemenserie met de groen geglazuurde gevelbakstenen maakt het ontwerp extra interessant. Door het slimme gebruik van gevelbakstenen uit verschillende prijscategorieën, ontstaan er tal van mogelijkheden om zowel mooi als betaalbaar te bouwen.

Vulkaanzwarte Alegra 12 dakpannen 

Wat direct opvalt is dat de woningen in Historische Tuin verschillend zijn qua sfeer en uitstraling. Cees: “Alle woningen aan de buitenrand zijn plat afgedekt, waardoor deze rand als het ware een muur om het binnengebied vormt. Het binnengebied is heel anders van sfeer. De verkaveling lijkt er willekeurig, de woningen zijn voorzien van een kap, er is veel ruimte voor groen en de bouwblokken zijn beperkt in omvang en hoogte. Om de samenhang in dit gebied te realiseren, is gekozen voor een beperkte variatie in kleuren. In de gevels wordt hoofdzakelijk zwart en wit gebruikt, de dakpannen zijn overal identiek. Hiervoor hebben we gekozen voor de vulkaanzwarte Alegra 12 dakpannen van Wienerberger. Deze heeft een mooie golf en past qua kleur uitstekend bij de gevelmaterialen.”

Vaste partner voor projecten

De combinatie van mooi én betaalbaar bouwen wordt steeds belangrijker. Ook een lange levensduur speelt een belangrijke rol. Aspecten die allemaal terugkomen in het project Historische Tuin van medeontwikkelaar en bouwer Van de Klok. Projectmanager Roy Gaebler: “Wienerberger is een vaste partner van ons bij de ontwikkeling en realisatie van projecten. Vroeg in het ontwerpstadium stond Wienerberger ons al bij met advies en engineering. De showroom in Zaltbommel wordt daarbij als zeer prettig ervaren en geeft architecten een goed beeld van het assortiment dat wij voeren. Bij dit project vonden wij het vooral belangrijk dat de woningen onderscheidend zijn van elkaar. De Warmoes (Historische boomgaard) is het unique selling point van het plan. De bomenstructuur van de Warmoes is doorgezet in het park waar de woningen in gepositioneerd zijn.”

Roy: “De woningen zijn voorzien van veranda’s met als doel dat bewoners daar verblijven en het park een centrale plek is waar mensen elkaar ontmoeten. De woningen aan het binnenterrein zijn naast keimstenen ook voorzien van hoogwaardige Eternit sidings. Daarnaast zijn er nestkasten verwerkt in het metselwerk, dat vind ik wel bijzonder. De verwerking van de geglazuurde bakstenen vroeg wel wat extra aandacht, maar het resultaat mag er zeker zijn. Niet alleen wij, maar ook de klanten zijn erg tevreden en daar doen we het allemaal voor natuurlijk!”

“Wienerberger is een vaste partner van ons bij de ontwikkeling en realisatie van projecten. Vroeg in het ontwerpstadium stond Wienerberger ons al bij met advies en engineering. De showroom in Zaltbommel wordt daarbij als zeer prettig ervaren en geeft architecten een goed beeld van het assortiment dat wij voeren” 

- Roy Gaebler, Projectmanager

  • Architect: LSWA Architecte
  • Aannemer: Van de Klok (KlokGroep)
  • Bouwmaterialenhandelaar: BMN Veghel
  • Dakpannen: Alegra 12 vulkaanzwart
  • Gevelbakstenen: Teunisbloem, Kogelbloem, Passiebloem, Hoornbloem), Marowijne Zwart zand, Waalrood (keimsteen)

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten