Subtiel ingepast, slank uitgevoerd

Nieuwbouw 6 appartementen | Bachmanstraat, Benoordenhout Den Haag | Gevelbaksteen: Forum Pampas HV Ecobrick | Dakpan: Tuile du Nord 44 natuurrood | Architect: Bureau Kroner

Nieuwbouw 6 appartementen | Bachmanstraat, Benoordenhout, Den Haag

Dat het blok met zes woningen van recente datum is - in een wijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw – wordt pas duidelijk als je pal voor de gevel staat. Het volume en materiaalgebruik sluiten aan op de twee bouwblokken links van het pand. Het pand heeft een metselwerk gevel met horizontale betonnen elementen, lichte houten kozijnen en een balkon met gemetselde balusters. “De bouwwijze is wel heel anders”, vertelt Jeroen van Wieren van Bureau Kroner architecten. “Wat je niet ziet, is dat met de toegepaste EcoBrick de gevel heel slank is uitgevoerd. Dat geeft toch een paar extra vierkante meters vloeroppervlak. Daar wordt een ontwikkelaar wel blij van.”

Minder materiaalgebruik, meer vierkante meters én een goede energieprestatie: dat is wat deze nieuwbouw op voorhand al anders maakt dan de buurpanden in de Bachmanstraat. Midden in de wijk Benoordenhout – een goed bewaarde collectie architectuur uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw – deed zich de gelegenheid voor om een straatwand uit te breiden met nieuwbouw.

“Het perceel had ‘tuinen’ als bestemming”, vertelt architect Jeroen van Wieren, “Maar het werd gebruikt als parkeerterrein, aansluitend op twee panden aan de Wassenaarseweg waarvoor wij de renovatieplannen hebben gemaakt. De opdrachtgever kreeg van de gemeente toestemming om een voorstel te doen voor bebouwing. Onze verkennende studie was overtuigend – op dat moment stond de gemeente nog welwillend tegenover uitbreiding van het woningaanbod in de wijk - en we mochten het plan verder uitwerken.” 

Wel referenties, niet historiserend

De straatwand in de Bachmanstraat eindigde op de muur van het parkeerterrein van de panden aan de Wassenaarseweg. “We hebben een eigentijdse voortzetting gemaakt van de typologie en de massa, maar wel met andere verdiepingshoogten. De bestaande panden hebben twee hoge verdiepingen en een lage zolder – bij de nieuwbouw is dat wat meer verdeeld. Al blijft de vrije hoogte nog steeds 3,25 meter”, vertelt Van Wieren. In de gevel is met het metselwerk en de detaillering aansluiting gezocht op de panden in de straat. “We hebben in de schetsontwerpfase twee varianten getekend: een moderne gevel en een klassieke gevel met elementen uit de belendende panden. De klassieke variant had de voorkeur. Die is verder uitgewerkt, waarbij we zoveel mogelijk rijkdom in de detaillering hebben aangebracht zonder historiserend te ontwerpen.”

Andere textuur, afwijkende kleur

Bij de zoektocht naar de juiste steen was het beschermd stadsgezicht een belangrijk criterium. Van Wieren: “De volledige context is belangrijk. Op materiaalniveau hebben we gekozen voor duurzaamheid, zonder het gewenste gevelbeeld te verliezen. De voor- en achtergevels zijn opgebouwd met houtskeletbouwelementen. De steenkeuze viel uiteindelijk op de EcoBrick, een slanke steen die het mogelijk maakt om de dikte van het gevelpakket te minimaliseren. Dat sprak onze opdrachtgever aan: elke vierkante meter vloeroppervlak telt.” De EcoBrick is een steen met de geringe breedte van 65 mm. Uit het palet werd de warmrode kleur Forum Pampas gekozen omdat die het best aansluit bij de bestaande bebouwing. “De textuur van de steen is net iets anders dan de bakstenen die zijn gebruikt in de bestaande panden. We hebben met baksteenpanelen voor de gevels gestaan, samen met de opdrachtgever. De keuze viel op een kleur die past, maar wel afwijkt: dat de nieuwbouw uit een andere tijd komt, mag best gezien worden”, vertelt de architect.

Huzarenstukje

De hele gevel is in situ gemetseld. In het metselwerkverband is aansluiting gezocht op de gevels van de bestaande panden. “Het hele gevelvlak is op hetzelfde verband gezet. In de uitvoering bleek de steen iets kleiner uit te vallen: dat leverde wel even wat gemopper van de metselaars. Het was even een puzzeltje, maar uiteindelijk kregen ze het goed voor elkaar”, lacht Van Wieren. Een iets afwijkende voeg benadrukt het verschil tussen de nieuwe steen en de gevels van de buren.

De gemetselde balusters van het prominente balkon boven de voordeur vormen het echte huzarenstukje van de gevel. “Het metselwerk hangt hier aan een stalen constructie”, vertelt de architect. De zwarte stalen spijlen van het hekwerk geven een extra laag aan de opbouw van de gevel. “Dat is ook een zichtbaar verschil met de balkons van de buren: de doorvalbeveiliging moest voldoen aan de eisen van deze tijd.” 

Klassieke dakpannen

Ook de zijgevel en achtergevel zijn uitgevoerd met EcoBrick. De zes woningen achter de subtiele metselwerk regenjas zijn allemaal verschillend, zo legt Van Wieren uit. Dat toont zich duidelijk aan de achterzijde, waar balkons en uitbouwen ook weer aansluiten op de bestaande bebouwing. “Voor de aannemer was dit project best een uitdaging. Geen hoek is hetzelfde.” De dakpan van het nieuwe pand mag dan in kleur afwijken, maar het ritme van de keramische pannen is hetzelfde. Hier is gekozen voor een klassieker: de Tuile du Nord 44 in een natuurrode kleur. De oplettende kijker ziet ook in de details van het dak en de daklijsten referenties naar omringende bebouwing.

“De opdrachtgever stond achter onze keuze voor duurzame materialen”, vertelt de architect. Voor de investeerder én de gemeente was het belangrijk dat het beschermde straatbeeld een logische en passende invulling kreeg. “Dat betekende dus heel veel overleg met alle betrokkenen. De buren waren en zijn heel enthousiast.” En de woningen in het nieuwe pand? Die zijn vanaf de oplevering continu verhuurd. Met het moderne comfort in een rijk gedetailleerd pand is dit een plek die veel mensen ‘thuis’ willen noemen. 

  • Architect: Bureau Kroner
  • Aannemer: Weboma
  • Gevelbaksteen: Forum Pampas HV EcoBrick
  • Dakpan: Tuile du Nord 44 natuurrood

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten

Nieuwbouw 6 appartementen | Bachmanstraat, Benoordenhout Den Haag | Gevelbaksteen: Forum Pampas HV Ecobrick | Dakpan: Tuile du Nord 44 natuurrood | Architect: Bureau Kroner

Wil je ook duurzaam bouwen met EcoBrick?