Schitterende Avantgarde in Moskou

Schitterende Avantgarde in Moskou

Nieuwbouw appartementencomplex | Moskou, Rusland

Malevich ontmoet Golosov in dit nieuwe appartementengebouw in Moskou. Met duidelijke referenties naar het Russische Constructivisme in de schilderkunst en architectuur, namen de architecten van Kompozitsiya No.24 het schilderij ‘Black Square’ als belangrijkste inspiratie voor de compositie en kleurstelling van de gevel in dit drieluik van middelhoge torens. De gladde, glanzende gevels in het appartementencomplex zijn opgetrokken met glazuurbakstenen, waardoor de abstractie van het ontwerp wordt geaccentueerd.

De wijk Shabolovka in de Russische hoofdstad is een gebied met experimentele, monumentale gebouwen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw: de hoogtijperiode van het Constructivisme dat een stevige bodem had in Rusland met onder meer Ilya Golosov als toonaangevend architect. In deze context ontwierp het architectenbureau Tsimailo Lyashenko & Partners het luxueuze appartementengebouw Kompozitsiya No.24, met 74 appartementen in dertig verschillende configuraties. 

Zwart vierkant van Malevich

“De basis van ons concept is een compositie van de kunstenaar en schilder Kazimir Malevich”, vertellen Alexander Tsimailo en Nikolay Lyashenko. “Malevich plaatste het zwarte vierkante doek ‘Black Square’ in de hoek van een ruimte, in plaats van op de vlakke muur. Dat was een van de eerste grote conceptuele statements van het Constructivisme. Het zwarte vierkant in een verrassende compositie komt terug in ons ontwerp.”​

Kompozitsiya No.24 bestaat uit drie gebouwen van acht verdiepingen die toegankelijk zijn via de hoofdentree met de rode luifel, waarachter zich een grote lobby bevindt. Een open binnenplaats nodigt bewoners en bezoekers uit om buiten te vertoeven en elkaar te ontmoeten. “Het hele project is gebaseerd op vierkanten”, leggen de architecten uit. “De site, de plattegrond van de drie torens, de ramen.”  

Zwart, goud en een beetje rood

Ook in de kleurstelling van de gevels hebben de architecten teruggegrepen naar de avantgarde van het begin van de vorige eeuw. De drie torens zijn vernoemd naar kunstenaars uit die tijd: Alexandra Ekster, Naum Gabo en Sonia Delaunay. Maar ook hier zijn de werken van Kazimir Malevich duidelijk een inspiratiebron geweest.

“We kozen zwart als decor, gecombineerd met goud-oker en een klein beetje rood als lichtgevend accent”, zo omschrijven Tsimailo en Lyashenko het kleurenschema van de gevel, die werd uitgevoerd met Terca glazuurbakstenen.

“De belangrijkste taak van geveloplossingen is om een ​​holistisch maar ongebruikelijk tableau te creëren”, leggen de architecten uit. “De combinatie van de opvallende kleuren en de hoge glansgraad van de gevel maakt het gebouw uniek en herkenbaar.”

Composities in een strak vlak

De zwarte bakstenen gevels vormen een stevige, gladde muur. Hier zijn ramen van verschillende afmetingen op verschillende hoogten zijn geplaatst, afgestemd op de inrichting en het gebruik van het interieur. De raamnissen variëren in hoogte.

De goudkleurige gevel toont een raster van grote ramen in een visueel contrast met de zwarte metselwerk gevels. “Voor de gouden baksteen werden drie matte en hoogglans texturen gemengd. Dat heeft geresulteerd in een interessant oppervlak dat zelfs op bewolkte dagen een overloopeffect creëert”, vertellen de architecten enthousiast. “De grote rode luifel boven de hoofdingang trekt enorm de aandacht: de kleur verbindt de compositie en maakt de aanblik van het hele gebouw af”, zo duiden Tsimailo en Lyashenko. 

Vierkant in een vierkant in een vierkant

Al is het op het eerste gezicht niet overal zichtbaar: de meeste vormen van het appartementencomplex zijn afgeleid van het vierkant waarmee de architecten hun zoektocht naar vorm en kleur begonnen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de privé binnentuinen die alleen van binnenuit te bereiken zijn door de bewoners.

“Ons doel was om een ​​omgeving van de hoogste kwaliteit te creëren met het grootst mogelijke comfort voor de bewoners”, leggen Alexander Tsimailo en Nikolay Lyashenko uit. Deze kwaliteit is niet alleen van binnen voelbaar, maar ook van buitenaf op grote afstand waarneembaar. 

  • Architect: Tsimailo Lyashenko and Partners
  • Opdrachtgever: ВЕЛЕС ТРАСТ Ltd Veles Trust
  • Jaar van realisatie: 2021
  • Gevelstenen: glazuurbakstenen

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten met glazuurbakstenen