EcoBrick als duurzame én esthetische keuze voor DeBuurt

EcoBrick als duurzame én esthetische keuze voor DeBuurt

Nieuwbouw appartementen DeBuurt | Utrecht

Utrecht kampt met een oververhitte woningmarkt. Om nieuwe mogelijkheden te creëren is aan de rand van de wijk Overvecht een uniek project ontwikkeld voor gezond stedelijk wonen, werken én leven. DeBuurt bestaat uit drie woongebouwen met 343 huurappartementen met een prachtige architectuur. In het middelste gebouw ligt ‘De Superplint’, een plek waar inwoners elkaar ontmoeten, zich ontwikkelen en kunnen ontspannen. Duurzaam ontwerpen én bouwen vormden belangrijke uitgangspunten voor dit (sociaal) duurzame woonproject.

DeBuurt bestaat uit huurwoningen voor starters en senioren. De buitenste twee gebouwen zijn ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Een optimistische kijk op de wijk vormde de basis van het ontwerp; het is de verscheidenheid aan bewoners die een gebied levendigheid en kleur geeft. Die gedachte komt ook terug in ‘De Superplint’. Hier ontmoeten mensen elkaar door kennis te maken met kunst en cultuur, bij de horecagelegenheden of tijdens een event.

Nieuwbouw appartementen EcoBrick de Buurt | Utrecht
© Paul de Ruiter Architects
Nieuwbouw appartementen EcoBrick de Buurt | Utrecht
© Paul de Ruiter Architects
Nieuwbouw appartementen EcoBrick de Buurt | Utrecht
© Paul de Ruiter Architects

Duurzaam voorbeeldproject

DeBuurt is een voorbeeldproject op het gebied van duurzaamheid. De woningen zijn elektrisch en gasloos. Er is een maximale score op EPC en GPR behaald van -0,02 en 8,5. Ook de voor blok C gebruikte smalle gevelsteen, de Forum Prata EcoBrick van Wienerberger, is een duurzame keuze. EcoBrick is immers een smalle baksteen met 35% minder volume. Dat betekent minder grondstoffen en energieverbruik en efficiënter transport. En daarmee ook minder CO2-uitstoot.

Technische en menselijke energie

Architect Sander Bakker: “Voor ons is duurzaamheid een uitdaging om betere, intelligentere en mooiere architectuur te maken waarin gebouwen niet alleen energie leveren in technische, maar ook in menselijke zin. Duurzame architectuur ontwikkel je vanuit integraliteit. Gezondheid, geluk en connectiviteit zijn voor ons net zo belangrijk als energieneutraliteit en circulariteit. Met de in DeBuurt gerealiseerde ontmoetingsplekken voor bewoners creëren we een levendige woonomgeving en bevorderen we de sociale cohesie.”

Esthetisch, slank en duurzaam

Sander: “Bij de keuze van gevelstenen laten we ons graag bijstaan door Wienerberger. Wij maken referentiebeelden en schetsen en samen bekijken we met welke producten we onze projecten kunnen realiseren. Voor woonblok C wilden we een specifieke baksteen; licht van kleur met een genuanceerde uitstraling voor meer dieptewerking en karakter. De gevelsteen moest ook passen binnen de budgetkaders. Zo kwamen we uit bij de Forum Prata EcoBrick. Een hoogwaardige, slanke en duurzame steen die naadloos aansluit bij de door ons gewenste uitstraling.”

Duurzaamheid op de bouwplaats

Ook BAM Wonen, verantwoordelijk voor de bouw van het project, zet in op duurzaamheid. Zo bouwt BAM aan een duurzame omgeving, die levens van mensen verbetert. Die gedachte inspireert bij alle projecten die BAM uitvoert en bij de vele innovatieve en duurzame oplossingen die daarbij horen. Uitvoerder Theo Kok: “Ook de bouwplaats wordt steeds duurzamer. Kranen draaien elektrisch, er staan zonnecellen op de keet, we scheiden afval voor 100%, gebruiken ledverlichting en passen duurzame materialen toe waar mogelijk. EcoBricks zijn hiervan een mooi voorbeeld. Ze bestaan niet alleen uit minder grondstoffen, maar bieden meer duurzame voordelen - ook in de verwerking. Zo nemen ze minder ruimte in bij de opslag, is er minder specie nodig en zijn ze minder belastend bij de verwerking omdat ze lichter zijn. Ook kun je meer stenen tegelijk opperen en zijn ze eenvoudiger te zagen. Allemaal duurzame pluspunten, maar aandachtspunten zijn er ook. Zo moet je de gevel secuur verankeren en in je ontwerp rekening houden met het feit dat de stenen wat smaller zijn. Maar het resultaat van DeBuurt mag er zijn, zowel in esthetisch opzicht als op het gebied van duurzaamheid!”

  • Architect: Paul de Ruiter Architects
  • Opdrachtgever: AM, afnemers Syntrus Achmea en Stienstra
  • Aannemer: BAM Wonen
  • Jaar van realisatie: 2020
  • Gevelstenen: Forum Prata HV EcoBrick

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten