Toekomstgericht wooncomplex met EcoBrick

Toekomstgericht wooncomplex met EcoBrick

Nieuwbouw appartementen VOC Kade | De Keizer, Amsterdam

Oostenburg is een van de laatste plaatsen in de Amsterdamse binnenstad waar nog nieuwbouw gerealiseerd kan worden. Het gebied wordt ontwikkeld tot een stoere stadswijk met 1.800 nieuwbouw (sociale) huur- en koopwoningen. Een van de projecten is De Keizer; een inmiddels opgeleverd wooncomplex met zeven verdiepingen. De uitstraling van het stijlvolle gebouw wordt voornamelijk bepaald door de zwarte EcoBrick gevelstenen, die architectenbureau Workshop in het ontwerp opnam.

Bescheiden ecologische voetafdruk

Projectontwikkelaar VORM, woningcoöperatie Stadgenoot en vastgoedbeheerder Steenwell ontwikkelen op Oostenburg 1.800 woningen en commerciële ruimtes in 70 unieke, duurzame gebouwen. Een mix van cafés, restaurants en winkels maken van Oostenburg een wijk waar het prettig wonen, werken en ontspannen is - met behoud van de historische kern. Beeldbepalende elementen zijn de Van-Gendthallen, de Werkspoorhal met z’n blauwe kraanbokken en de kademuren. De Keizer past er perfect tussen en biedt 44 studio’s, maisonnettes en appartementen met een oppervlakte van 34 tot 84 m2. De nieuwbouwwoningen hebben een bescheiden ecologische voetafdruk, onder meer door de gebruikte materialen en omdat het gebouw energieneutraal is.

Randvoorwaarde voor een kwalitatieve leefomgeving

Het ontwerp van De Keizer kenmerkt zich o.a. door de verdiepingshoge ramen en de fraaie, open daktuin met waterretentie en planten, bomen en speeltoestellen. Architect Ivar van der Zwan, oprichter en partner van Workshop architecten: “Duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, is een absolute randvoorwaarde voor een kwalitatieve leefomgeving. De gebouwen in deze wijk voldoen aan strenge energieprestatie-eisen en daarnaast is sterk ingezet op ‘sociale duurzaamheid’. Oostenburg biedt een mix van wonen en werken en heeft een zeer hoge dichtheid. Er is veel aandacht besteed aan de leefbaarheid met veel ruimte voor burencontact op gebouwniveau en in de centrale binnentuin.”

Meer woonoppervlak

Bouwen waar de ruimte schaars is en uitstraling een belangrijke rol speelt, vraagt om een doordachte materiaalkeuze. Ivar: “De ruimte optimaal benutten was voor dit project een bepalende factor. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing om een minimale geveldikte te realiseren. Vanwege de ligging van het gebouw, pal naast de historische bebouwing van Café Roest in het voormalige Koud Gas Gebouw, wilden we in ieder geval bakstenen gebruiken. Zo kwamen we uit op de slechts 65 mm brede EcoBrick gevelstenen van Wienerberger, waarmee we één procent meer woonoppervlak konden realiseren. Vanuit esthetisch oogpunt viel onze keuze op de Agora zwart HV EcoBrick.” 

Open metselwerk

Het gebouw grenst aan een kade die straks een druk bezochte openbare ruimte zal zijn. Ivar: “Om deze reden hebben we ervoor gekozen om de bewoners op de begane grond een kozijn achter, open metselwerk te geven. Ook wel Braziliaans metselwerk genoemd. Zo kunnen ze op hete dagen de openslaande deur volledig open zetten, zonder dat er gevaar voor inbraak is. Functioneel en mooi! Al het metselwerk is gemaakt met de duurzame EcoBrick gevelstenen. De eerste keer voor ons dat we deze steen toepasten en dat is prima bevallen. Uiteraard moet je met het uitzetten van het verband rekening houden met de smallere kop, maar door de donkere voeg valt die smalle kop nauwelijks op.”

Het Braziliaanse metselwerk met de zwarte EcoBrick gevelstenen en de donkere voegen levert een eigentijds woongebouw met een stoere uitstraling op. Naadloos passend in de omgeving en dankzij de gevelbakstenen met 35% minder volume en met een extra stap naar duurzaamheid. Een smaller formaat betekent namelijk ook, minder grondstoffen en minder energie bij de productie en transport. 

  • Architect: Workshop Architecten
  • Aannemer: Hillen & Roosen

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Agora Agaatgrijs HV EcoBrick. Architect: Ivar van der Zwan, Workshop Architecten. Projectontwikkelaar: VORM. Aannemer: Hillen & Roosen. Nieuwbouw appartementen | De Keizer, Amsterdam

Wil je ook smaller bouwen met EcoBrick?