Succesvol eerste project met ClickBrick Pure in Lichtenvoorde

Succesvol eerste project met ClickBrick Pure in Lichtenvoorde

Nieuwbouw appartementen ClickBrick Pure | Lichtenvoorde

Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaam en circulair bouwen. Zo ook Wessels Bouwgroep uit Lichtenvoorde. Met 240 metselaars en ruim een halve eeuw ervaring weet de onderneming alles van bakstenen en mortel. Directeur Erwin Wessels staat daarbij altijd open voor nieuwe, duurzame initiatieven. Vandaar dat hij ja zei tegen een pilotproject met het nieuwe ClickBrick Pure droogstapelsysteem met handvorm gevelbakstenen voor de nieuwbouw van 11 appartementen en een commerciële ruimte in Lichtenvoorde.

Wessels Bouwgroep en Wienerberger zijn geen onbekenden van elkaar. 

Erwin: “Wienerberger is marktleider in bakstenen. We hebben hun producten dus dagelijks in handen. Om goede en degelijke gevels te maken, wisselen wij regelmatig kennis uit met baksteenfabrikanten en mortelleveranciers. Zo ook bij dit nieuwbouwproject naar ontwerp van Opzoom Architecten. Het ontwerp bevatte oorspronkelijk veel metselwerkdetails, waardoor het een goede case was om de mogelijkheden en onmogelijkheden van het nieuwe ClickBrick gevelsysteem in de praktijk te testen.”

Waardevolle informatie

De verwerking maakt een substantieel deel uit van de kostprijs van een gevel. Een praktijktest zoals in Lichtenvoorde levert dan ook veel waardevolle informatie op. Erwin: “Wij hebben gemerkt dat traditionele metselaars even moesten wennen aan de andere manier van werken. Zij zijn gewend om met hun laag- en voegverdelingen bouwtoleranties op te vangen. Dat werkt bij ClickBrick anders omdat je geen mortel tussen de stenen gebruikt, maar de stenen bevestigt met clips. Het systeem voelt direct kwalitatief en betrouwbaar aan. We maken iets goeds! Tijdens de uitvoering kregen we al direct reacties uit de omgeving dat het project wel een bijzondere look heeft.”

Veel sneller op te leiden

Erwin: “Onze ervaringen met ClickBrick Pure zijn positief. Belangrijke voordelen zijn dat je weersonafhankelijk kunt werken, dat verwerkers veel sneller zijn op te leiden dan traditionele metselaars en dat je ook andere vaklieden in kunt zetten. Dat zorgt voor meer flexibiliteit. Prettig, want ook opdrachtgevers zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun productkeuze. Onder maatschappelijke druk en gestimuleerd door de overheid zie je dat velen op zoek zijn naar duurzame/circulaire alternatieve materialen of materiaalgebruik, zoals ClickBrick. Het is goed om te zien dat Wienerberger z’n verantwoordelijkheid neemt. Dat zal ook wel moeten, anders heb je op den duur geen bestaansrecht meer. De duurzaamheidsuitdagingen zullen we samen op moeten pakken.”

Goede gebouwschil

Erwin Wessels: “Met de ambities vanuit onze overheid uit het klimaatakkoord staan we voor een flinke duurzaamheidsopgave in de bouwsector. Vanuit de trias energetica-gedachte is item één ‘beperk de energievraag’. Een goede gebouwschil draagt hier in belangrijke mate aan bij. Daar waar we een adviserende rol hebben, kijken we bij de voorgestelde oplossingen vooral naar de Total Costs of Ownership voor onze klanten. Dat we onze werkzaamheden uitvoeren met respect voor mens en omgeving, is voor ons vanzelfsprekend. De omgeving betreft natuurlijk ook de impact op onze aarde. De ontwikkelingen in onze sector op het gebied van duurzaamheid en circulariteit volgen we op de voet. We proberen hierbij aan te sluiten en deze zoveel mogelijk te implementeren bij onze werkzaamheden. Met het droogstapelsysteem ClickBrick Pure maak je een duurzame en circulaire keuze én kies je voor de vertrouwde uitstraling van een traditioneel gevelbeeld.”

  • Architect: Opzoom Architecten
  • Aannemer: Wessels Bouwgroep
  • Jaar van realisatie: 2021
  • Gevelbakstenen: Menton HV CB en Timm Antiek HV CB

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Timm-Antiek HV CB & Menton HV CB, ClickBrick Pure. Architect: Opzoom Architecten. Verwerker: Wessels Bouwgroep. Nieuwbouw appartementen en commerciële ruimte | Lichtenvoorde.

Wil je ook circulair bouwen met ClickBrick Pure?