Centrumeiland IJburg

Centrumeiland IJburg

Aaibare ClickBrick Pure gevels in CPO-project Centrumeiland IJburg

Maathuis Projecten, een samenwerking tussen lab03 en JoustraReid architecten, heeft een rainproof, duurzaam en gasloos woongebouw gerealiseerd in een natuurinclusieve wijk op Centrumeiland IJburg in Amsterdam. Het project is onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap gebouwd. De gevels zijn gerealiseerd met ClickBrick Pure, het circulaire bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Maathuis werkt aan aanbestedingen, (her)ontwikkelings- en nieuwbouwprojecten voor zowel professionele als particuliere opdrachtgevers. Ook biedt Maathuis groepen mensen de kans om woningen in eigen beheer te bouwen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het woongebouw op Centrumeiland IJburg is hiervan een voorbeeld. Bewoners kunnen via CPO tegen lagere kosten bouwen en ze hebben meer invloed op de indeling van de woning. De acht woningen zijn als casco plus basispakket opgeleverd; de bewoners hebben zelf de indeling en afwerking van hun woningen bepaald. 

Circulair karakter

Steve Reid en Wouter de Haas tekenden het ontwerp. Ze beschouwen een duurzame en circulaire aanpak als een basisvoorwaarde voor de gebouwen die ze ontwerpen. Wouter: “Om het circulaire karakter van het gebouw te benadrukken, hebben we gekozen voor het ClickBrick Pure gevelsysteem. De uitstraling van de steen past goed bij wat wij als architecten voor ogen hadden. De steen combineert in eerste instantie goed met de donkere belijning van de kozijnen en hekwerken en met het groene karakter van de gevelbeplanting. En ook al hebben we niet direct gestuurd op milieudata als MKI en MPG, ClickBrick Pure is vooral een goede keuze als je kijkt naar het circulaire karakter van de steen.”

Product: Marziale HV ClickBrick. Architect: Wouter de Haas, Lab03 & Steve Reid, JoustraReid Architecten. Contractor: De Geus Bouw, Broek op Langedijk. Handelaar: RAB Alkaar. Nieuwbouw appartementen met Marziale HV ClickBrick Pure | IJburg, Amsterdam
Product: Marziale HV ClickBrick. Architect: Wouter de Haas, Lab03 & Steve Reid, JoustraReid Architecten. Contractor: De Geus Bouw, Broek op Langedijk. Handelaar: RAB Alkaar. Nieuwbouw appartementen met Marziale HV ClickBrick Pure | IJburg, Amsterdam

Gevels met toekomstwaarde

ClickBrick Pure kwam voor ons niet uit de lucht vallen,” vervolgt Wouter. “Het was als een van de eerste circulaire gevelsteensystemen al een tijd in beeld. Wij hebben in de ontwerpfase naar een aantal losmaakbare keramische gevelproducten gekeken en kwamen door de combinatie van uitstraling, opties voor detaillering en kosten uit op ClickBrick Pure. Het was voor ons de eerste keer dat we ClickBrick Pure hebben toegepast. Het demontabele en herbruikbare materiaal past goed binnen onze ontwerpvisie voor het gebouw. Baksteen verandert in de loop der tijd heel weinig van kleur en uitstraling en heeft een lange levensduur. Dat geeft een stedelijke gevel toekomstwaarde - een belangrijk aspect van duurzaamheid! Circulaire alternatieven voor traditioneel metselwerk betekenen bovendien dat baksteen een blijvende optie is.”

Meer ruimte op de bouwplaats

Ook De Geus Bouw is enthousiast over de keuze voor ClickBrick Pure. “Dat begon al met een goede afstemming van de levering van de materialen en de afspraken met de fabriek door Bouwcenter RAB Alkmaar. Omdat wij bekend zijn met het systeem en toebehoren verliep de werkvoorbereiding soepel. Essentieel is dat de maatvoering in de breedtes en hoogtes afgestemd zijn op de ClickBrick-onderdelen. Het is belangrijk om ontwikkelaars en ontwerpers hierop te wijzen. Het bouwen verliep eenvoudig, snel en droog. Een voordeel is dat je bij alle temperaturen kunt doorwerken. Ook heb je meer ruimte op de bouwplaats door de afwezigheid van metselsilo’s. En omdat je geen hak- en zaagwerk hebt aan de stenen, blijft de werkplek schoner. Wel is het belangrijk om je bij de uitvoering goed aan de verwerkingsvoorschriften van de leverancier te houden. Dan krijg je een eindresultaat dat niet van traditioneel metselwerk is te onderscheiden, zoals je ook op IJburg kunt zien.”

Aaibare gevels

Kijkend naar het eindresultaat valt op dat ClickBrick Pure heel goed in het totaalbeeld van de voorgevel past. Steve: “De gebruikte steen – Marziale – is afwisselend van kleur en textuur. De bewoners ervaren de gevel als ‘aaibaar’. Ontwerp en detaillering van een drooggestapelde gevel is anders dan bij traditioneel metselwerk. Wij hebben in het bouwteam en met Wienerberger de nodige aandacht hieraan moeten besteden, maar we zijn zeker blij met het resultaat!”

  • Architect: LAB03 en JoustraReid Architecten
  • Aannemer: De Geus Bouw
  • Gevelbakstenen: Marziale HV ClickBrick
  • Bouwmaterialenhandelaar: Bouwcenter RAB Alkmaar

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten