Megabioscoop

Megabioscoop Pathé Arnhem

Nieuwbouw bioscoop Pathé | Arnhem

In Arnhem is een nieuwe megabioscoop verrezen tussen het historisch centrum en het fonkelnieuwe Centraal Station. Volgens architect Stefan Prins van Powerhouse Company was de schaalgrootte van het project de grootste uitdaging. “Maar door de ronde vormen en het kleurverloop van de bakstenen gevel past het gebouw goed in de omringende stad”, vertelt hij.

Fors bouwwerk voegt zich naar de stad

Het ontwerp van de bioscoop is onderdeel van het masterplan van UNStudio, waarbij Daan van der Vlist, architect EUP Design de karakteristieke vorm en volume van het gebouw bedacht. De nieuwe bioscoop past perfect in de omgeving en vormt zowel letterlijk als figuurlijk de verbindende schakel tussen het historisch centrum en het moderne station. Vanwege de in het oog springende locatie van de bioscoop hebben de ontwikkelaar en de gemeente besloten een architect aan te trekken specifiek voor de gevel. Powerhouse Company tekende voor dit ontwerp.

Volgens Prins heeft zijn bureau deze pitch gewonnen vanwege de aandacht voor de uitwerking en de locatie: “De bioscoop is een fors gebouw, zeker op die plek. We hebben gezocht naar manieren om met die schaal om te gaan, zodat het bouwwerk zich goed voegt naar de stad.”

Ronde vormen

“Het gebouw heeft veel ronde vormen in plaats van hoeken, waardoor het zachter oogt”, legt Prins uit. “Aluminium banden breken het volume en geven het een bepaalde lichtheid. Door een verloop in de structuur en kleur van het bakstenen metselwerk, van ruw en donker aan de onderkant tot verfijnd en licht aan de top, lijkt het gebouw daarnaast slanker dan het daadwerkelijk is.”

Kleuren van de binnenstad

Het kleurverloop op de gevel, van donkerrood naar lichtbruin, refereert aan de baksteentinten in het historisch centrum. Aan de selectie van de kleuren is dan ook een studie én een intensieve zoektocht voorafgegaan. Prins: “Op een gegeven moment gingen we wekelijks naar de showroom of de fabriek van Wienerberger om series bakstenen te bekijken. Hiervan maakten we mock-ups, een soort testpanelen, om precies tot de juiste kleurschakeringen te komen.”

Naadloze overgang

De verwerking van de bakstenen was door de ronde hoeken, speciale details en aluminium stroken in het metselwerk een uitdaging op zich. Prins: “De bakstenen zijn bijvoorbeeld op een unieke manier gecombineerd met aluminium. Soms lopen de aluminium banden helemaal rondom het gebouw, maar soms gaan ze ook over in glas of baksteen. Voor een mooie overgang tussen de materialen heeft het aluminium een verlopend perforatiepatroon, naar het verband van het metselwerk.” Zo lopen de bakstenen en het aluminium naadloos in elkaar over. 

  • Ontwerp/architect: Powerhouse Company, Rotterdam / EUP Design
  • Opdrachtgever: Pathé Nederland
  • Aannemer: Wessels, Rijssen
  • Jaar van realisatie: 2015
  • Gevelbakstenen: Citrien, Jade en Rutiel HS WF, Akelei HV WF en Lotus Gereduceerd WS WF (projectspecifiek)

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten