Geconditioneerde omstandigheden
“Een iQwoning® bestaat uit meerdere betonnen 3D-elementen die in de fabriek worden voorzien van deuren, ramen, installaties, leidingen en een trap”, zo legt commercieel manager Johan Postma het concept uit. “Vervolgens vervoeren we ze vanuit onze fabriek rechtstreeks naar de bouwplaats waar de woning binnen één dag opgezet wordt. Daarna worden de leidingen gekoppeld en vindt de laatste afwerking plaats. Een complete woning is zo in slechts zes weken woonklaar.”
Het idee van industriële productie van woningen ontstond begin 2009 binnen moederbedrijf Ballast Nedam als antwoord op de veranderende marktomstandigheden. Pijnenburg: “De klant vraagt in toenemende mate om maatwerk. Tegelijkertijd is er onder beleggers en corporaties behoefte aan flexibiliteit, in programmering en fasering. En de eindgebruiker vraagt topkwaliteit voor een scherpe prijs. Aan deze optelsom van wensen kun je in onze ogen alleen voldoen als het bouwproces onder geconditioneerde omstandigheden plaatsvindt.”
Minder overlast en vervoersbewegingen
De iQwoning® is ook een antwoord op de stap van de wei naar de stad, vult Postma aan. “Het bouwen op uitbreidingslocaties is een aflopende zaak. De komende jaren staan in het teken van inbreiding en dat brengt andere eisen met zich mee. Woningen die je kunt bouwen met zo min mogelijk overlast voor de buurt, bijvoorbeeld. De iQwoning® heeft een zeer korte bouwtijd. Daarnaast is maar een beperkt aantal vervoersbewegingen nodig. Dat maakt dit woonconcept heel geschikt voor een compacte bouwplaats.”
Aandacht voor duurzaamheid
Duurzaamheid is een wezenlijk onderdeel van het bouwconcept. Tijdens de productie is er bijvoorbeeld sprake van 60% minder afval. En omdat de woningen vrijwel geheel in de fabriek worden gemaakt zijn er tot 40% minder verkeersbewegingen nodig. Pijnenburg: “Tijdens de levensduur is dit concept zo duurzaam te maken als de klant wil. Standaard scoort de woning onder de huidige EPC-norm van 0,6 en hij kan zelfs stapsgewijs energieneutraal gemaakt worden zonder een hoge investering. Woningcorporatie Stichting Woonbedrijf SWS.HhvL uit Eindhoven heeft bijvoorbeeld gekozen voor 74 energieneutrale iQwoningen®.”
Conceptueel bouwen is binnen de keten lang met argusogen bekeken. Deze vooroordelen zijn echter door de tijd ingehaald, vertelt Pijnenburg. “Ik denk dat de meeste bezwaren van vroeger vooral voortkwamen uit angst voor het onbekende. Tegenwoordig horen we nog maar één vooroordeel, met name van architecten. Zij denken bij het woord concept nog regelmatig dat ze in een keurslijf van regels en voorschriften komen zonder ontwerpvrijheid. Gelukkig kunnen we ze altijd snel overtuigen dat hiervan geen sprake is.”
Postma: “Je kunt de iQwoningen® wat dat betreft vergelijken met de auto-industrie. Volkswagen bouwt met dezelfde basis auto’s voor haar eigen merk maar ook voor Audi, SEAT en ŠKODA. Ieder merk met zijn eigen uitstraling en beleving, vaak zelfs zonder dat de consument zich daarvan bewust is. Daar streven wij ook naar: standaardisatie in het proces, maar niet in het ontwerp of het uiterlijk.”