ClickBrick Pure-project in Silvolde: een kijkje op de bouwplaats

ClickBrick Pure-project in Silvolde: een kijkje op de bouwplaats

Herontwikkeling sociale huurwoningen met ClickBrick Pure | Silvolde

Aan het eind van de zomer is een start gemaakt met de bouw van 28 nul-op-de-meter woningen aan de Heuvelstraat in Silvolde. Dit duurzame project wordt uitgevoerd in opdracht van woningcorporatie Wonion, waarbij is gekozen voor een circulaire aanpak met gevels van ClickBrick Pure. We namen een kijkje op de bouwplaats.

Kimlaag

Elski uit Doetinchem is gespecialiseerd in het verlijmen van gevelstenen en prefab elementen en heeft inmiddels flink wat ervaring met ClickBrick. In opdracht van Bouwbedrijf Klanderman verzorgt Elksi de ClickBrick-verwerking in Silvolde. Op 29 augustus legden de verwerkers de eerste ClickBrick Pure-gevelstenen in de specie van de kimlaag. Technisch adviseur Walter Bierens van Wienerberger was erbij en besprak alle aandachtspunten en details van het project en de uitvoering met uitvoerder Gerjan Looman en de verwerkers. 

Verwerkerstraining

Tot op heden zijn er verschillende projecten gerealiseerd met het circulaire gevelsysteem ClickBrick Pure, van vrijstaande woningen tot appartementengebouwen. De verwerking werd tot op heden nog veelal uitgevoerd door metselbedrijven die al ervaring hebben met ClickBrick Cube. Bij de projecten tot ca. 250 m2 zien we dat aannemers het vaak met eigen personeel uitvoeren. Verwerkers kunnen hiervoor een training volgen bij Wienerberger, waarna ze zelfstandig kunnen droogstapelen op de bouw. Naast de opstart op het werk volgt Wienerberger de gehele uitvoering van elk ClickBrick-project door middel van bouwplaatsbezoeken en verslaglegging. 

Even wennen

Werken met ClickBrick is even wennen, zo was ook de ervaring in Silvolde. ClickBrick Pure-gevelstenen stapelen is toch iets anders dan metselen. Het was dus even wennen om zonder mortel te werken, maar te droogstapelen met rvs-clips. Geen troffel in de hand, maar een hamer en borstel. Walter: “Toch zagen we na enkele dagen al meer voortgang en automatisme ontstaan. Over het algemeen zijn de verwerkers enthousiast en willen ze graag nog eens met ClickBrick Pure werken. Dat horen we graag!”

Nauwkeurig en schoon

“Wie aan de slag gaat met ClickBrick Pure moet op een aantal zaken heel goed letten,” vertelt Walter. “Nauwkeurig en schoon werken is het halve werk. Dat begint al bij de kimlaag, die in de metselspecie staat. Die laag moet zuiver, vlak en waterpas zijn. Vervolgens moet je voor het plaatsen van elke laag gevelbakstenen al het eventueel aanwezige zand goed wegvegen, de clips aanbrengen en de bakstenen met een hamer aantikken. Voor de specifieke verwerking verwijs ik graag naar de verwerkingsrichtlijnen van ClickBrick Pure.”

Stabiliteit uit de achterconstructie

Het ClickBrick-systeem haalt zijn stabiliteit uit de achterconstructie, waar het aan bevestigd wordt. De binnenmuur kan uit verschillende materialen bestaan; beton, baksteen, kalkzandsteen en/of houtskeletbouw. Met de bijgeleverde schroefspouwankers wordt het ClickBrick-systeem in Silvolde met zes spouwankers per m2 bevestigd in de stabiele achterconstructie van kalkzandsteen. Op het spouwanker is een geprofileerde draad aangebracht. Het verankeringsclipje grijpt in op het geprofileerde draad en wordt vervolgens in de zaagsnede van de baksteen geslagen.

Tijdwinst

De tijdwinst zit bij ClickBrick Pure voornamelijk dat verwerkers bij de opstart direct kunnen beginnen. Er hoeft geen specie bij de opstart en tijdens de dag gemaakt te worden en aan het einde van de dag behoort gereedschap schoonmaken tot het verleden. Ook met minder weer werken de verwerkers van Elski gewoon door. De gevels hoeven niet gevoegd te worden immers! Walter: “Al met al is er een tijdwinst te halen van circa 15% ten opzichte van traditioneel metselwerk. Dit percentage is een gemiddelde van diverse projecten. Over een paar maanden, als de woningen klaar zijn, weten we hoeveel tijd er in Silvolde is bespaard! Los daarvan hebben we met ClickBrick in ieder geval een waardevolle bijdrage geleverd aan de duurzame ambities van woningcorporatie Wonion en ziet het er ook nog eens top uit!.”

  • Architect: Arnoo Holleman, Architektengroep Gelderland
  • Aannemer: Bouwbedrijf Klanderman
  • Verwerker: Elski BV

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Timm-Antiek HV CB & Menton HV CB, ClickBrick Pure. Architect: Opzoom Architecten. Verwerker: Wessels Bouwgroep. Nieuwbouw appartementen en commerciële ruimte | Lichtenvoorde.

Wil je ook circulair bouwen met ClickBrick Pure?