Diversiteit maakt het verschil

Agora Titaangrijs HV WF, Agora Zilvergrijs HV WF, Bloemen-serie Passiebloem en Kogelbloem WS WF | Nieuwbouw Appartementen en Horeca | Centrumplein, Kaatsheuvel | Architect: Marquart Architecten, Raamsdonkveer | BiermanHenket Architecten, Vught | Client: Woningbouwvereniging Casade, Waalwijk | Completion Date: 2015-01-01

Nieuwbouw appartementen en horeca | Centrumplein, Kaatsheuvel

De plannen voor een ‘bruisend dorpshart’ in Kaatsheuvel werden na de crisis nieuw leven ingeblazen. In het complex van Noordwand ten noorden van het centrumplein waren al koopwoningen gepland. Daar werden sociale huurwoningen in de Westwand aan toegevoegd. Beide woonblokken hebben met hun gezellige dorpse architectuur een plek verworven in het hart van Kaatsheuvel.

Dorpse architectuur voor bruisend centrumplein

Aan de noordkant van het plein staan 24 koopappartementen met daaronder winkels en horeca. Het complex heeft een kleinschalige, dorpse uitstraling. “Het is geen massief blok”, vertelt architect Michal Bernaciak van Marquart Architecten. “De totale gevel is vrij lang, deze hebben we verdeeld in losse ‘geveltjes’. Voor elk deel is een nieuw ontwerp gemaakt. Het lijken losse pandjes die min of meer willekeurig langs het plein staan.”

Zo veel mogelijk variatie

De Noordwand is grotendeels opgetrokken uit bakstenen in twee roodtinten. Een accentgedeelte in het midden heeft afwijkende kleuren: grijs en gebroken wit. Bernaciak: “Het metselwerk op de gevel loopt vaak door tot de goot, of zelfs daarboven. Maar soms stoppen de bakstenen al een verdieping eerder en wordt het metselwerk aangevuld met betonnen kolommen, waardoor de gevel lager lijkt. Voor het zicht verspringt de gevel dus ook in de hoogte. Zo is steeds gezocht naar zo veel mogelijk variatie.”

Verschillende identiteiten, één geheel

Ook het ontwerp van de Westwand, met 58 sociale huurwoningen en een parkeergarage, draait om diversiteit. “Het woonblok bestaat uit verschillende identiteiten die toch één geheel vormen”, aldus architect Yvonne Segers van BiermanHenket architecten. “Zo zijn er twee kleuren baksteen toegepast, afwisselend rood en grijs gevoegd. Dat geeft diversiteit, maar ook samenhang.”

Kunstwerk met oude ambachten

In de hele Westwand is gebruik gemaakt van fraai metselwerk in bijzondere verbanden. Segers: “Door gelaagdheid en dieptewerking in de gevel krijgt het gebouw een eigen identiteit. Boven de hoofdentree is zelfs een bakstenen kunstwerk in de gevel verwerkt. Hierin hebben oude ambachten uit de schoenenindustrie van Kaatsheuvel in schrift een plekje gekregen. Het belangrijkste beroep, leerlooier, is ook in het staal van de balustrades verwerkt. De woorden komen zo op een abstracte en subtiele manier in het hele gebouw terug.”

  • Ontwerp/architect noordwand: Marquart Architecten, Raamsdonkveer
  • Ontwerp/architect westwand: BiermanHenket architecten, Vught
  • Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Casade, Waalwijk
  • Aannemer: Heijmans Woningbouw Zuid B.V., Rosmalen
  • Jaar van realisatie: 2015
  • Gevelstenen: Terca - Agora Titaangrijs en Zilvergrijs HV WF - Wit en Wijnrood HV WF - Helmbloem, Passiebloem en Kogelbloem WS WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten