Brick Award 24

Brick Award 24 Nominee International Rugby Experience, Category Sharing public spaces, Architect: Niall McLaughlin Architects
Brick Award 24 Nominee Types of Spaces, Category Building outside the box, Architects: Hanghar
M 5605 - Argentina
Brick Award 24 Nominee Intermediate House, Category Feeling at home, Architect: Equipo de Arquitectura

Winnaars Brick Award 24 maken indruk

Elke twee jaar reikt Wienerberger de Brick Awards uit en eert de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. Met de Brick Award inspireren we architecten en bouwprofessionals om nieuwe bouwvormen te verkennen. Op 6 juni jl. vond de 11e editie plaats.
 
Zes architectenbureaus uit Engeland, Paraguay, Argentinië, Ierland, Spanje en Mexico, wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. Nederlandse bureaus vielen dit keer niet in de prijzen.

Met 754 inzendingen uit 54 landen heeft de elfde Brick Award opnieuw zijn internationale relevantie aangetoond als een onafhankelijk platform voor innovatieve en hedendaagse baksteenarchitectuur, met focus op energie-efficiënt en duurzaam bouwen. 50 inzendingen waren vooraf geselecteerd en genomineerd, daaruit zijn de winnaars verkozen. Een van de juryleden was Ingrid van der Heijden van het Amsterdamse Civic Architects.

De jury selecteerde in totaal vijf winnaars in de categorieën Feeling at Home, Living Together, Working Together, Sharing Public Spaces en Building Outside the Box. Die laatste categorie staat voor vernieuwende concepten en toepassingen van baksteen, nieuwe bouwtechnieken, baksteen op maat en nieuwe vormen van decoratie.

Brick Award 24 Nominee International Rugby Experience, Category Sharing public spaces, Architect: Niall McLaughlin Architects
© Nick Kane

International Rugby Experience - Ireland

Winnaar Categorie Sharing Public Spaces én de Grand Prize.

Rugby is een nationale sport in Ierland, dus het idee om het evenementen- en tentoonstellingscentrum, gewijd aan deze sport op te richten als een nieuwe attractie in Limerick is een schot in de roos.

Hier is de baksteen meer dan alleen decoratief; hij is zowel van binnen als van buiten dominant. Deze dominantie wordt versterkt doordat de betonnen of stalen elementen eveneens (baksteen)rood zijn. Het thema loopt door het hele gebouw, van de ‘Grand Portico’ tot de twee verdiepingen tellende foyer, van het café tot de winkel, van de tentoonstellingsruimtes tot de onderwijsruimtes en uiteindelijk tot een publieke evenementenruimte.

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

The Intermediate House - Paraguay

Het langgerekte gebouw zelf is al een ‘tussenstuk’. Het perceel is smal en een buurman dringt van achteren dicht bij de erfgrens. De architecten reageerden met hoge bakstenen muren langs de lange zijden van de constructie. Tegelijkertijd nemen ze de functie van de buitenmuren over, waardoor er geen raamopeningen zijn, maar – aan de binnenkant van de muren – opbergruimte in de vorm van muurdozen. Wat klinkt als een probleem is eigenlijk onderdeel van het concept en een sleutelelement in het spel van licht en schaduw, in de zonering van gemeenschappelijke en privéruimtes en in de low-tech benadering van klimatologische omstandigheden.

Eenvoudige materialen, een klimaatvriendelijke constructie en de combinatie van verschillende zones maken de woning tot een parel.


Winnaar Categorie Feeling at Home

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

M 5605 - Argentina

Het zes verdiepingen tellende appartementengebouw met tien eenheden is gebouwd op een vloeroppervlak van 8,8 bij 12,7 vierkante meter. De plattegronden op de standaardverdiepingen zijn compact: elke verdieping beschikt over een open keuken, een woon- en eetkamer, een slaapkamer en sanitaire ruimtes.

Wat niet spectaculair klinkt, is eigenlijk een buitengewoon stukje bouwcultuur dat indruk maakt met visuele beknoptheid en een flinke dosis slimheid.

Het huis ligt op een hoekperceel in het noordwesten van Buenos Aires. En deze hoek heeft iets bijzonders: als nieuwsgierige buren die uit het raam leunen, groeien periscoopachtige balkons uit de gevel en strekken zich in verschillende richtingen uit. De indruk is boeiend omdat ze aan de zijkanten, boven- en onderkant gesloten zijn.

Winnaar Categorie Living Together

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

Electricity Supply Board Headquarters, Ireland

In een gedeeltelijk beschermde Georgische wijk in het centrum van Dublin werden in de jaren zestig zestien herenhuizen gesloopt en in die plaats verrees een kantorencomplex, niet mooi en ook niet permanent bruikbaar. Het nieuwe hoofdkantoor van het Elektriciteitsbedrijf (ESB) is nu zowel mooi als bruikbaar en – op een oppervlakte van 120 bij 60 meter – een stukje stad dat doorlaatbaar is, gericht op de architectonische traditie en tegelijkertijd een excentrieke stad is. 

De architecten benadrukken de integratie van landschapselementen in de gebouwstructuur als cruciaal voor het ontwerp. De verwevenheid van een reeks slanke gebouwen en beplante binnenplaatsen zorgt voor een aangenaam microklimaat, natuurlijke ventilatie en daglicht.

Winnaar Categorie Working Together.

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

Types of Spaces - Spain

Op het terrein van een voormalige tabaksfabriek bevindt zich een smalle, korte doorgang, die rechtstreeks naar een hoge schoorsteen leidt. Hanghar en Palma kozen deze locatie om een ​​reeks van zes strikt geometrische ruimtelijke structuren, volledig gemaakt van thermische stenen, te implementeren op hetzelfde vloeroppervlak dat precies tussen de muren van de aangrenzende huizen past en om een ​​bijzondere ervaring te bieden, weg van de drukke straten. Je dompelt je onder in een wereld die de waarneming verscherpt: van ruimte, licht, lucht en doorlaatbaarheid, van vooruitgang en rust, van de statische uniformiteit van bakstenen muren.

Ondanks de lineariteit heeft de installatie een labyrintisch karakter door de torenhoge muren, die elk zicht blokkeren behalve naar boven en richting de schoorsteen, en die verrassend herschikt zijn in alle binnenplaatsen.

Winnaar Categorie Building Outside the Box.

Bekijk dit project uitgebreid op de Brick Award website.

Kijk voor alle informatie over de Brick Award op onze internationale Brick Award website.

 

Overzicht van alle genomineerde projecten

0Resultaten