Techniek en verwerking

Baksteenformaten

Baksteenformaten

Baksteenformaten zijn veelal vanuit praktische overwegingen ontstaan. Zo speelde de verwerkbaarheid van leem en klei, het vormen, drogen en bakken een belangrijke rol. Maar ook de handzaamheid, het transport en het tillen op de bouw wogen mee bij het ontstaan. De eerste regionale formaatnamen zijn gebaseerd op rivieren en steden, zoals Waal-, Vecht-, Hilversums- en Groninger formaat. Daarnaast bieden we ook bakstenen met maatvoeringen voor restauratie- en renovatie. Het Restomat- en het Renovaformaat, beide formaten hebben een dikte van 55 millimeter.

Uit welke baksteenformaten kan ik kiezen?

In het 'Spiekbriefje baksteenformaten' kun je alle baksteen formaten terugvinden.

De aantallen per m2 zijn indicatief en afhankelijk van de verwerkingswijze en uitvoering van de voegen. De exacte maatvoering van onze bakstenen is volgens de opgave van de betreffende productielocatie. Bakstenen hebben een maattolerantie en maatspreiding.

Waarom kiezen voor smalle bakstenen?

Smalle baksteen EcoBrick
Maatvoering EcoBrick

Energiebesparing is noodzakelijk, ook in de gebouwde omgeving. De Rijksoverheid scherpt de eisen voor de thermische isolatie van de gebouwschil van nieuwbouwwoningen aan. De spouwmuur staat daarbij voor uitdagingen. De spouwmuur bestaat uit een binnenmuur voorzien van isolatie, luchtspouw en een buitenspouwblad van metselwerk.

De smalle bakstenen uit ons assortiment geven ruimte met eenzelfde spouwbreedte. Door de geringe dikte(n) ontstaat ruimte in de spouwmuur voor een dikkere thermische isolatie waardoor de warmteweerstand van de gevel wordt verhoogd.

De smalle bakstenen hebben verschillende formaten.

Vanwege de beperkte breedtemaat van de smalle bakstenen wordt een doorstrijkmortel geadviseerd, in verband met stabiliteit, het opnemen van de windbelasting en de stapelbaarheid door de metselaar.