Techniek en verwerking

Zorg voor voldoende ventilatie!

Zorg voor voldoende ventilatie

Een groot voordeel van goede ventilatie is het voorkomen van een rotte dakconstructie.

Stormbestendig dak

Koramic ventilatiepannen VHV. Ventilatiepannen: VHV ventilatiepan.
Koramic ventilatiepannen VHV

Je kunt een dak stormbestendig maken met ventilatiepannen. Een ander groot voordeel van goede ventilatie is het voorkomen van een rotte dakconstructie. Een pannendak is als een paraplu: het water loopt er vanaf, maar als het hard waait kan het er ook onder waaien. Een pannendakconstructie is niet hermetisch afgesloten. Je houdt altijd vochtinfiltratie van buiten. Bijvoorbeeld door regen, mist, stuifsneeuw en zelfs mogelijk door condensatie bij nachtelijke warmtestraling. Ook vanuit het huis komt er warme, vochtige lucht door de houten dakconstructie heen. Dat vocht moet zo snel mogelijk goed kunnen drogen, anders kunnen de houten onderdelen gaan rotten in je dak. Kortom: goede ventilatie is belangrijk.

Platte dakpannen

Leipan 301 Rustiek 872 en Toscane 873 Engobe | Nieuwbouw Dakenmix
Nieuwbouw Dakenmix

Zeker bij platte dakpannen is het advies ventilatiepannen te gebruiken. Bij een holle pan heb je namelijk nog ruimte tussen de vorst en de dakpan, maar platte dakpannen sluiten de nok helemaal af. Ventilatiepannen komen ongeveer 1 meter onder de nok en worden om de 1,5 meter gelegd, zodat het pannendak toch van dakvoet tot nok goed kan ventileren. Een dak moet kunnen ademen.

Gerelateerde artikelen

Een stormbestendig dak met ventilatiepannen

Als het weer eens flink gestormd heeft, hoor je vaak ‘de pannen waaiden van het dak’. Maar wist je dat dakpannen eigenlijk niet van het dak afwaaien?

Verbeterde ventilatiepannen VHV, OVH en Tuile du Nord

Het succes van eerder aangepaste ventilatiepannen zet Wienerberger door. Na de lancering van de verbeterde VHV ventilatiepan, volgden de ventilatiepannen voor de OVH Vario en OVH Klassiek.