Het Hollandse dak

Oude Holle 451 vieilli rood. Vrijstaande woning, Lonneker. Overige informatie onbekend.

Oude Holle: voor een rustiek, historisch ogend dak

Het zijn vaak de daken die onze woningen uniek maken. Nostalgische dakrenovaties en nieuwbouwprojecten vragen om dakpannen met historie. De keramische dakpan Oude Holle heeft de kenmerkende charme van dakpannen uit vervlogen tijden.

Oude Holle 451 Vieilli Blauw Gesmoord en Oude Holle 451 Vieilli Rood | Nieuwbouw 2-onder-1-kapwoningen | Nautisch Kwartier, Huizen | Architect: Wijbenga Architecten & Adviseurs, Sneek | Completion Date: 2007-01-01
Nieuwbouw 2-onder-1-kapwoningen | Nautisch Kwartier, Huizen

Oer-Hollandse dakpan

De Oude Holle dakpan is al bekend sinds 1500. Een dakpan met een eigen karakter en een lange historie. Deze typische S-vormige keramische dakpannen zijn door hun golvend profiel reeds decennia lang populair. Je ziet ze dan ook nu nog vaak liggen op daken van oude hoeves, landhuizen en begijnhoven.

Het volledige kleurengamma Oude Holle omvat verschillende varianten. De subtiliteit van de verschillende schakeringen geeft aan elk gebouw een eigen karakter. Er is een passende kleur voor iedere stijl.

Extra cachet

Historiserende architectuur vraagt naar dakpannen met een verouderd uiterlijk. Nieuwe Oude Holle dakpannen krijgen extra cachet door de speciale vieilli behandeling. Het authentieke verweerde uiterlijk van de vieilli uitvoeringen van de Oude Holle wordt verkregen door een speciale bewerking van de ongebakken pannen. Deze vieilli oppervlaktebehandeling wordt toegepast op zowel natuurrode als blauw gesmoorde pannen. De gebakken pannen zijn echter op hun mooist wanneer beide kleuren door elkaar gemengd worden op het dak. De samenstelling van deze mix kan naar wens worden bepaald. Wil je een historisch ogend dakvlak? Dan is de Oude Holle 451 of Oude Holle Sinus de ideale keuze.

Hollands Glorie | Nautisch kwartier, Huizen

Twee ontwikkelaars met een wild plan en buitenaards doorzettingsvermogen transformeerden een braakliggend terrein in de haven van Huizen tot een vernieuwend horecaconcept. Het Nautisch Kwartier kreeg een authentiek Hollandse uitstraling. Een zorgvuldig gedetailleerd Zuiderzeedorp met de bouwmaterialen van nu en de karakteristieken en ornamenten van weleer. Nieuwe pannen op nieuwe daken, met een vette knipoog naar de geschiedenis.

Typisch Vechtse wijk met allure | Witte van Scholten Maarssen

In het centrum van Maarssen is recent het nieuwbouwproject Witte van Scholten opgeleverd. Op deze historische plek op steenworpafstand van de Vecht kweekte de familie Scholten 140 jaar lang cyclamen, waarvan de bekendste de witte was. Nu ligt er op het terrein ter grootte van ruim vier voetbalvelden een typisch Vechtse wijk met de nadruk op groen, ruimte en comfort. ARCAS Architecture & Urbanism maakte het ontwerp voor de nieuwe wijk.

De kracht van het Hollandse dakenlandschap

Historische bouwstijlen

Jaren 30 of Oudhollands: Nederlanders zijn dol op historische bouwstijlen. Keramische dakpannen vormen hierin een belangrijk onderdeel. Want we staan er niet zo vaak bij stil, maar het zijn misschien juist wel de daken die onze woningen zo uniek maken. Dat zie je als je door de straten loopt en naar boven kijkt. Keramiek op het dak en tegen de gevel geeft deze gebouwen karakter. Het is gezichtsbepalend voor onze leefomgeving. Nu én in de toekomst. Het is betrouwbaar als bouwmateriaal en duurzaam in gebruik: het gaat namelijk eeuwen mee. Dát is de kracht van keramiek.

Overige Hollandse dakpanmodellen

Het Hollands dak - Tuile du Nord

De nieuwe Tuile du Nord Opalys is een grootformaat dakpan (dubbele Tuile du Nord), maar met de uitstraling van een kleinformaat.

Het Hollands dak - OVH

De Opnieuw Verbeterde Holle dakpan (OVH dakpan) is nu beschikbaar als een variabel verwerkbare versie, de OVH Vario.

Het Hollands dak - VHV

Het Verbeterde Holle model blijft onverminderd populair. De Koramic VHV (Verbeterde Holle Variabel) is een breed toepasbare keramische dakpan. Je kunt er alle kanten mee op.