De kracht van het Hollandse dakenlandschap

De kracht van het Hollandse dakenlandschap

Historische bouwstijlen

Jaren 30 of Oudhollands: Nederlanders zijn dol op historische bouwstijlen. Keramische dakpannen vormen hierin een belangrijk onderdeel. Want we staan er niet zo vaak bij stil, maar het zijn misschien juist wel de daken die onze woningen zo uniek maken. Dat zie je als je door de straten loopt en naar boven kijkt. Keramiek op het dak en tegen de gevel geeft deze gebouwen karakter. Het is gezichtsbepalend voor onze leefomgeving. Nu én in de toekomst. Het is betrouwbaar als bouwmateriaal en duurzaam in gebruik: het gaat namelijk eeuwen mee. Dát is de kracht van keramiek.

Oude tijden herleven

Oude Holle Sinus Vieilli Rood 878 | Nieuwbouw Vrijstaande Woning | Rossum
Nieuwbouw Vrijstaande Woning | Rossum

Na de Tweede Wereldoorlog stond de traditionele Nederlandse bouwwijze een tijd op een laag pitje. Er werd overgegaan op een meer industriële manier van bouwen, vaak op basis van beton en prefab elementen. Het afgelopen decennium is er in Nederland echter een opleving te zien.

Nederlanders zijn dol op historische bouwstijlen, die meestal zijn gebouwd met keramisch bouwmateriaal. 

De vooroorlogse woningen? Die gaan als zoete broodjes over de toonbank en staan maar kort te koop. Niet zo vreemd dus dat de nieuwbouw hierop handig inspeelt en teruggrijpt op oudere bouwstijlen. Hele wijken verrijzen in jarendertigstijl, met passende bakstenen én keramische dakpannen. 

Vertrouwd beeld

Oude Holle 451 vieilli blauw gesmoord. Vrijstaande Villa, Bossche Dreef 14, Kesteren. oktober 2012. Classica. Classical
Vrijstaande Villa | Kesteren

De OVH, VHV, Tuile du Nord en Oude Holle zijn stuk voor stuk klassiekers die Nederland dat vertrouwde uiterlijk geven. Met deze keramische pannen komt ons Hollandse dakenlandschap duurzaam tot leven. De authentieke sfeer, warme uitstraling en het uitstekende comfort van de Hollandse keramische panmodellen halen de schoonheid van een woonomgeving pas echt naar boven. 

Duurzame daken

Nieuwbouw vrijstaande woning, Rhenen. Keramische piron op vorstenhoed met ontmoetingen nok- en hoekkepers. Bouwstijl Classica VHV.
Nieuwbouw vrijstaande woning | Rhenen

Die schoonheid vergaat ook niet. Want de kracht van keramiek zit ook in zijn levensduur. Kijk maar om je heen, en je ziet het bewijs. Want met de jaren wordt keramiek steeds mooier. Zo genieten we ook over 100 jaar nog van ons Hollandse keramische dakenlandschap, dat bovendien een duurzame keuze is. De voorraad Nederlandse klei die we lokaal winnen uit de uiterwaarden van onze rivieren is namelijk nagenoeg onuitputtelijk.

Steeds weer zetten nieuwe deeltjes klei zich af aan deze oevers. Dat zorgt ervoor dat onze grondstof ruimschoots aanwezig is. We verbruiken namelijk minder klei dan wordt afgezet. Op zoek naar inspiratie over de kracht van het Hollandse dak? Bekijk en lees meer in onderstaande artikelen en case studies.

Het Hollands dak - VHV

Het Verbeterde Holle model blijft onverminderd populair. De Koramic VHV (Verbeterde Holle Variabel) is een breed toepasbare keramische dakpan. Je kunt er alle kanten mee op. Nieuwbouw of renovatie: de VHV is voor beide toepassingen geschikt. Ideaal voor ieder dak.

Het Hollands dak - Tuile du Nord

De nieuwe Tuile du Nord Opalys is een grootformaat dakpan (dubbele Tuile du Nord), maar met de uitstraling van een kleinformaat. Met deze dubbele keramische dakpan geef je op efficiënte wijze karakter aan elk nieuwbouw en renovatieproject.

Het Hollands dak - OVH

De Opnieuw Verbeterde Holle dakpan (OVH dakpan) is nu beschikbaar als een variabel verwerkbare versie, de OVH Vario. Door de beschikbare speelruimte in de lengte en in de breedte kom je met dit nieuwe model op bestaande daken altijd goed uit.

Het Hollands dak - Oude Holle

Het zijn vaak de daken die onze woningen uniek maken. Nostalgische dakrenovaties en nieuwbouwprojecten vragen om dakpannen met historie. De keramische dakpan Oude Holle heeft de kenmerkende charme van dakpannen uit vervlogen tijden.

Referentieprojecten