Techniek & verwerking

Machinaal straten | Vleuterweide, Utrecht

Mechanisch straten

Als wereldspeler met een lokale focus, kan Wienerberger snel en innovatief reageren op de markt. Ook als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in de productie en verwerking van (straat)baksteen. Zoals bij het mechanisch straten van straatbakstenen. Mechanisch straten is in opkomst en in vele gevallen verplicht. Wienerberger staat geheel achter de wens om het fysieke werk van de stratenmaker te verlichten.

Werkende oplossing

Voor mechanische verwerking levert Wienerberger straatbaksteenpakketten op maat. In onder andere halfsteens-, elleboog- of keperverband. Voor alle formaten straatbakstenen. Ook voor mix sorteringen is levering in mechanische pakketten mogelijk. De mechanische straatbaksteen-pakketten zijn zodanig vormgegeven dat een mechanische verwerking zonder problemen kan worden uitgevoerd.

Mechanische stapeling straatstenen | Robot Kijfwaard
Mechanische stapeling straatstenen | Robot Kijfwaard

Nog een stapje verder met de stapelrobot

Nieuwe robots zorgen voor een arbo-verantwoord voortraject van mechanisch bestraten met straatbakstenen. Deze machinale werkwijze zorgt voor zeer stabiele en strakke pakketten. Het apparaat is geschikt voor alle formaten straatbakstenen. Wienerberger zet hiermee een grote stap in mens- en milieuvriendelijke productie en verwerking van straatbaksteen.

Verwerkingsadvies

Machinaal straten | Vleuterweide, Utrecht
Machinaal straten | Vleuterweide, Utrecht
  • De inrichting van de omgeving voor mechanisch straten wijkt af van straten onder de hamer of vlijen. Naast het cunet dient ruimte te zijn om de mechanische straatbaksteenpakketten op een vlakke ondergrond op regelmatige afstand te kunnen plaatsen. Alleen dan kan de machine met de klem- of vacuümtechniek de straatbakstenen mechanisch verwerken.
     
  • De onderbaan, straatlaag en funderingslaag moet goed verdicht zijn en volledig egaal. Afhankelijk van de afmeting van de onderbaan is mechanisch afreien een voorwaarde.
     
  • Snijd bij voorkeur niet de gehele beschermfolie van de mechanische pakketten weg; laat het deel over de onderste vijf straatbaksteenlagen intact. Dit geeft het mechanische pakket extra stabiliteit.
     
  • Nadat de straatbakstenen mechanisch zijn gelegd dienen de voegen te worden voorzien van kalkvrij zand of brekerzand. Na het aanvegen dient de bestrating met een lichte trilplaat te worden verdicht
Machinaal straten | Landgoed Driessen, Waalwijk

Vragen over mechanisch straten?         

Neem contact op met onze straatspecialist.