ZALK

Herbestrating historisch kerkplein, Zalk | Straatbakstenen: Zalkermix | Architect: Joukje Bos-Eikelboom, Buro Hoflaan, Vorchten | Aannemer: Peter Bos | Opdrachtgever: Gemeente Kampen

ZALK – Het kerkplein weer tot leven gebracht 

Het prachtige dorp Zalk aan de zuidoever van de IJssel is sinds 2001 een van de kleine kernen van de gemeente Kampen. Het heeft een historische kern met een historisch kerkplein, dat enkele jaren geleden opnieuw is ingericht. Hierbij was het de uitdaging om de historische uitstraling zo veel mogelijk te behouden.

Samen met de bewoners

De herinrichting van het Kerkplein in Zalk, met als belangrijkste monumenten de Romaanse Sint-Nicolaaskerk en het naastgelegen Schultehuis, is uitgevoerd naar de wensen van de bewoners en binnen de kaders van de gemeente.

Voor het maken van het ontwerp, riep de gemeente de hulp in van Joukje Bos-Eikelboom, zelfstandig tuin- en landschapsontwerper van Buro Hoflaan, gevestigd te Vorchten.

Vanuit de gemeente werd het proces begeleid door Peter Bos.

Mixen naar wens

Om aan te sluiten bij de oude klinkerverharding, is gekozen voor een op maat gemaakte Zalker-mix in dikformaat. Joukje: “Wienerberger leverde een aantal kleuren bakstenen die ter plekke zijn uitgelegd. Zo konden we goed bepalen welke mix het beste paste bij de bestaande bestrating en de omgeving. We konden naar wens mixen, zodat we een levendig en passend beeld konden creëren. De ‘oude look’ van de bestrating konden we creëren door gebruik te maken van getrommelde stenen in een gemêleerde samenstelling.”

“Wienerberger bood ons de mogelijkheid om naar wens te mixen, zodat we een levendig en passend beeld konden creëren.”

Joukje Bos-Eikelboom, zelfstandig tuin- en landschapsontwerper