De klinkers vormen een rivier van stenen.

Openbare ruimte rond Lievensberg Ziekenhuis vibreert

Ontwikkeling | Lievensberg Ziekenhuis, Bergen op Zoom

Wanneer zonnestralen op de bestrating weerspiegelen, zal menig bezoeker van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom de ogen een stukje dichtknijpen. De entree naar het ziekenhuis is een explosie van kleuren, een fel contrast met het modernistische en zakelijke gebouw. Door de integratie van kunst in architectuur wilden beeldend kunstenaar Neel Korteweg en architect Nico Zimmermann van ITZ-Architecten een omgeving creëren die vibreert op het netvlies en die afleiding biedt aan ziekenhuisbezoekers.

Wat gebeurt er met iemand die op bezoek gaat in een ziekenhuis? Deze vraag stond voor Korteweg en Zimmermann centraal bij hun ontwerp voor het entree-gebied. Met de gedachte in het achterhoofd dat veel bezoekers vol zorgen naar het instituut komen, wilden ze de route vanaf de parkeerplaats tot aan de ziekenhuisingang zo interessant mogelijk maken. Vanaf de parkeergelegenheid lopen bezoekers over een verhoogd pad tussen rijen berken naar de voorkant van het gebouw. Hier worden ze ontvangen in een ‘plan dat vibreert’ zoals Zimmermann het betitelt.

Rivier van stenen

De Amsterdamse ontwerpers ontwikkelden een plan waarin kleur, licht en ruimte de boventoon voeren. De entree is bestraat met bruine, gele, blauw geglazuurde en rode klinkers. Elk element in deze ruimte benadrukt de medische omgeving. Langs één rand is een meterslange golvende bank aangebracht waarachter lange pampagrassen met witte pluimen de bezoekers toewuiven. ‘Wuivende witte zusters’, noemt Zimmermann ze liefkozend. Centraal in het plan ligt een vijver waarin het kunstwerk ‘Zeebelle’ geplaatst is: een niet bestaand dier dat refereert aan de mogelijkheden van de moderne chirurgie. “De straatbakstenen zijn in lange lijnen gelegd. Door deze manier van bestraten geeft het bestratingspatroon richting aan de gang van de bezoeker. Een moeilijk ziekenhuisbezoek moet niet nog ingewikkelder gemaakt worden door allerlei obstakels en onduidelijkheden.”

Korteweg en Zimmermann hebben gekozen voor straatbaksteen in het ontwerp, vanwege de duurzaamheid en kleurintensiteit van de stenen. “De klinkers vormen een rivier van stenen. Het was de stratenmakers ‘verboden’ meer dan vijf stenen van dezelfde kleur achter elkaar te leggen en behalve de gele klinkers mochten gelijke kleuren ook niet naast elkaar liggen. Met conventionele materialen hebben we zodoende toch een eigentijds effect bereikt.” Zimmermann heeft er zichtbaar lol in dat de werknemers de herinrichting kunnen waarderen. “Personeel zit tijdens pauzes regelmatig buiten op de bank om een broodje te eten. Het entreegebied is nu onderdeel geworden van de entreehal. En daarin zit de toegevoegde waarde van dit project voor zowel medewerkers als patiënten: een poëtische overgang tussen binnen- en buitengebied dat werkt.”

  • Project: Entreegebied ziekenhuis Lievensberg, Bergem op Zoom
  • Architect: ing. Nico Zimmerman AvBm ITZ-A Architecten b.v., Amsterdam
  • Beeldend kunstenaar: Neel Korteweg

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.