Opvallend één met de omgeving

Opvallend één met de omgeving | Dienstverleningscentrum Rucphen
Ontwikkeling buitenruimte dienstverleningscentrum, Rucphen | Straatbakstenen mix: Nero, Omber, Paviona en Siena DF | Architect: Elings Landschap B.V., Heeswijk-Dinther | Opdrachtgever: Gemeente Rucphen | Aannemer: Van Esch, Berkel-Enschot | Jaar van realisatie: 2012

Ontwikkeling | Buitenruimte dienstverleningscentrum, Rucphen

Het Dienstverleningscentrum Rucphen werd genomineerd als ‘Gebouw van het jaar’. De Twee Snoeken uit Den Bosch ontwierp een onderscheidend multifunctioneel gebouw. Een ontwerp dat opvalt én samensmelt met de omgeving.

 ‘Representatieve versie’

Het representatieve gedeelte van het centrum is vormgegeven als één bouwmassa met een karakteristieke kap. Het achtergelegen, hogere blok (vier lagen) biedt plaats aan kantoren en functionele voorzieningen. Voor de buitenruimte werd besloten het parkeren zoveel mogelijk uit het zicht te projecteren, mede via een half-verdiepte parkeeroplossing onder het complex. Het gebouw kreeg twee entrees: een ‘representatieve versie’ voor bezoekers die met de fiets of te voet komen en een functionele ingang die direct is gekoppeld aan de parkeerfunctie aldaar. Marcel van Dooren, van Elings Landschap, tekende mede voor de buitenruimte.

De uitgangspunten

Voor het DVC is onderscheid gemaakt in een duidelijke entree naar de straatzijde en een functionele ruimte aan de achterzijde. De entree voor bezoekers leidt naar een verblijfsruimte. Een fietsparkeervoorziening in een sfeervolle setting stimuleert het thuislaten van de auto. De achterzijde is een omsloten terrein met ruimte voor 114 parkeerplaatsen. In verhouding tot het gebouw en de groene omgeving leverde dit veel verharding op. De uitdaging was een sfeervol ontwerp te maken in de beschikbare ruimte.

Rucphen is een heideontginningsgebied. Dat landschap was de bron. Aan de voorzijde kwam een verhoogd gelegen glooiende heidetuin met karakteristieke beplanting. De verharding verwijst in zijn kleur naar de in dit heidelandschap horende stuifduinen. Aan de achterzijde is het rationele patroon van de parkeervoorziening vertaald in sfeervolle kleurnuances - de gebruikte kleuren verwijzen naar de bloeiende heide. Het onderscheid tussen de parkeervakken en voetpaden is gemaakt door kleur en legpatronen. Zo is het voetpad uitgevoerd in gele bakstenen in halfsteenverband, als verwijzing naar de zandpaden op de heide. Ook is hier is de beplanting karakteristiek en het versterkt de visie.

De mogelijkheden met de kleurnuances inspireerden ons om een extra dimensie aan een beperkte ruimte te kunnen geven. Wienerberger hielp met de juiste samenstelling van de verschillende stenen. Dan heb je het over de percentages en verhoudingen.

  • Ontwerp/architect: Elings Landschap B.V., Heeswijk-Dinther
  • Opdrachtgever: Gemeente Rucphen
  • Aannemer: Van Esch, Berkel-Enschot
  • Jaar van realisatie: 2012
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Mix: Nero, Omber, Paviona en Siena DF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.