Een nieuwe jas van Rood Kolengestookt

Renovatie 50 woningen | Kolkakkerweg, Ede | Gevelbaksteen: Rood Kolengestookt VB RE | Architect: OpZoom Architecten | Aannemer: KlokGroep Totaalonderhoud | Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonstede

Revitalisering 50 woningen | Kolkakkerweg Ede

De Kolkakkerbuurt in Ede. Een typisch ‘tuindorp’ uit de jaren ’20. Met karakteristieke woningen die, na het laatste groot onderhoud in de jaren 80, ernstig toe waren aan vernieuwing. Een groot deel van de wijk maakte plaats voor nieuwbouw. Maar 50 woningen bleven behouden en kregen een nieuw jasje. Letterlijk en met respect voor het verleden. Met een belangrijke rol voor de Wienerberger Rood Kolengestookt uit de Vida-stijl.  

De uitdaging? De bestaande metselwerkaccenten van de jaren ’20 woningen - in de vorm van rollagen, afzaten en andere bijzondere ornamenten - moesten terugkomen. Maar die eis leek op gespannen voet te staan met de energieambitie van de eigenaar, wooncorporatie Woonstede. De woningen gingen immers van het gas en moesten dus een goed geïsoleerde schil krijgen.

Schil om de woning

Een nieuwe warme jas voor de woningen bleek onvermijdelijk. De spouw van de woningen, was onvoldoende voor de gewenste isolatienorm. Patrick Bekker, manager totaalonderhoud bij KlokBouw: “We overwogen eerst te werken met voorzetwanden. Dit heeft twee nadelen; er zouden diverse koudebruggen ontstaan. En de toch al niet te grote woningen zouden nog kleiner worden. Uiteindelijk kozen we daarom voor een gevelisolatiesysteem die als het ware een schil rond de bestaande woning vormde met een harde modulaire isolatieplaat met gezaagde baksteen.”

Renovatie vormbaksteen

Voordeel van het systeem is de vrije keuze voor het type baksteen. “Op die manier konden we zo dicht mogelijk bij de authentieke uitstraling van de woningen blijven”, verklaart Bekker. Samen met de architect (OpZoom Architecten, red.) en BMN Nijmegen zochten we naar de gevelsteen die het beste aansloot. Uiteindelijk kwamen we uit bij de Wienberger Rood Kolengestookt. Deze renovatie vormbaksteen heeft precies de unieke uitstraling die past bij de jaren ’20 woningen. Zo konden we dus het oude beeld met de metselwerkdetaillering weer tot leven laten komen.”  

180.000 stenen gezaagd

De keuze bracht ook uitdagingen met zich mee. Nog nooit werd in Nederland een gevelisolatiesysteem toegepast met uitkragend metselwerk in een diversiteit tot aan 55mm. “Het stelde hoge eisen aan het zagen van de bakstenen in diverse diktes. En dat is met een kolengestookte steen geen sine cure. In dit geval zorgt het onderscheidende van deze sortering – iedere steen is uniek – ook voor extra denkwerk. Tel daarbij op dat totaal zo’n 180.000 stenen moesten worden gezaagd en de puzzel is compleet.” Een gespecialiseerde steenzagerij zorgde uiteindelijk voor alle juiste afmetingen. “Het zaagafval van die stenen wordt overigens weer hergebruikt voor andere doeleinden. Zo blijft het dus een duurzame keuze.”

Warm en evenwichtig beeld

Het eindresultaat oogst veel lof. Niet in de laatste plaats van de bewoners. De keuze voor het gevelsysteem met de Rood Kolengestookte gevelstenen zorgt samen met de zandgele kozijnen, de roomwitte ramen en de Veluws groene voordeur voor een warm en evenwichtig beeld. Daarmee doet het recht aan het verleden. En is het tegelijkertijd helemaal voorbereid op de toekomst.

  • Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonstede
  • Architect: OpZoom Architecten
  • Aannemer: KlokGroep Totaalonderhoud
  • Bouwmaterialenhandelaar: BMN Nijmegen
  • Gevelbaksteen: Rood Kolengestookt VB RE
Renovatie 50 woningen | Kolkakkerweg, Ede | Gevelbaksteen: Rood Kolengestookt VB RE | Architect: OpZoom Architecten | Aannemer: KlokGroep Totaalonderhoud | Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonstede

Wil jij ook een uniek project aanleveren?

Iedere maand kiezen we een bijzonder project, gebouwd met premium of exclusief gevelstenen geleverd door een BMN vestiging. Het winnende verkooppunt ontvangt een leuke verrassing!  

Doe mee! Mail een paar foto's met vermelding van de plaatsnaam en korte toelichting.