Het juiste formaat baksteen

Het juiste formaat baksteen Stadhuiskwartier Deventer

Nieuwbouw Stadhuiskwartier | Deventer

In het ontwerp van het nieuwe Stadhuiskwartier in Deventer was het belangrijk om rekening te houden met de historische omgeving. “De bestaande stedenbouwkundige structuur bestaat uit binnenpleinen, grote straten en kleine steegjes en doorgangen richting de IJssel. Ons ontwerp sluit hier heel erg op aan”, vertelt Eric Thijssen van Neutelings Riedijk Architecten.

Vernieuwd Stadhuiskwartier in historische omgeving

Het architectenbureau wilde iets creëren waarmee mensen zich kunnen identificeren. “We hebben dan ook gebruik gemaakt van vertrouwde materialen zoals beton, gebakken steen en hout. Maar we wilden de nieuwbouw ook een eigen identiteit geven, door iets te maken wat je eigenlijk nog niet kent. Zo is ook de gevel ontstaan”, legt Thijssen uit. De gevel is opgebouwd uit een raster van eikenhouten kaders van verschillende afmetingen. In samenwerking met kunstenares Loes ten Anscher zijn deze ingevuld met 2.264 unieke aluminium vingerafdrukken van Deventenaren.

Productinnovatie

Speciaal voor het Stadshuiskwartier heeft Wienerberger een forse Zeisterbont baksteen ontwikkeld met een afmeting van 255 x 120 x 75 mm (lxbxh). Thijssen: “Op basis van modellen, maquettes en schetsen zijn we gekomen tot een grotere baksteen dan eigenlijk gebruikelijk is. We hebben met Wienerberger uitvoerig overlegd over aspecten als maatvastheid, kleur, grootte, gewicht en hanteerbaarheid van deze baksteen.”

Bijzondere kleurnuancering

Vanwege de grootte zou de steen arbotechnisch gezien niet toegepast mogen worden. “Daar heeft Wienerberger een oplossing voor gevonden: er is een hap uitgenomen. Ook voor de kleurstelling hadden we speciale wensen. We kozen voor een kleurenpalet dat enerzijds past in het straatbeeld van Deventer en anderzijds ook voldoende eigen identiteit heeft”, vervolgt Thijssen. De vlamoven van de Wienerberger steenfabriek in Bemmel kon deze bijzondere kleur, kleurstelling en kleurnuancering realiseren en op verzoek van de architect zonder sintering.

Passend in de context

Thijssen krijgt positieve reacties op het werk. “Mensen vinden het heel erg passen in de context. Laatst kwam er ook een architect kijken die voornemens is de baksteen op een andere locatie toe te passen. Wij zijn zelf ook heel blij met de passende uitstraling die we hiermee bereikt hebben. Wij denken dat we hier de juiste baksteen in de juiste maat op de juiste locatie hebben geplaatst.” 

  • Ontwerp/architect: Neutelings Riedijk Architecten, Rotterdam
  • Opdrachtgever: Gemeente Deventer
  • Aannemer: BAM Woningbouw Noordoost, Zwolle
  • Jaar van realisatie: 2016
  • Gevelbakstenen: Terca - Zeisterbont VB kloostermop

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten