Sprookje van een restaurant

Sprookje van een restaurant Pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje, Zeewolde

Nieuwbouw pannenkoekenrestaurant Hans & Grietje | Zeewolde

Het sprookje voor pannenkoekenhuis Hans en Grietje kwam bijna ten einde door een allesverwoestende brand. De eigenaren waren vastbesloten om het pand razendsnel te herbouwen. Het nieuwe restaurant is zelfs mooier en groter dan het oude ooit is geweest. Bakstenen metselwerk en keramische dakpannen in allerlei tinten en patronen dragen bij aan de sprookjesachtige uitstraling.

Unieke uitstraling door combinatie van elementen

“Het hele project is binnen tien maanden ontworpen én gebouwd”, vertelt projectarchitect Johan van Ee van EEvolv3D, Architectuur & Visualisaties. Hij zat vanaf het begin met de opdrachtgevers en de aannemer aan tafel om spijkers met koppen te slaan: “De eigenaren Hans en Griet hebben de randvoorwaarden opgesteld. Ze verzamelden aansprekende beelden bij hun ideeën. Aan de hand hiervan zijn we gaan tekenen.”

Snoepgoeddak

Het sprookjesthema is van meet af aan meegenomen in de plannen. Van Ee: “De sprookjesachtige uitstraling ontstaat door de primaire bouwvorm met gebogen daken, golvende wanden en een dakconstructie met prachtige houten spanten. De combinatie van elementen maakt het uniek en historisch.

Een verwijzing naar het sprookje van Hans en Grietje, zonder dit letterlijk na te bootsen. Op het dak zijn bijvoorbeeld Koramic dakpannen gebruikt in verschillende kleuren. Dat is een vertaling van het snoepgoeddak.”

‘Schots en scheef’ metselwerk

Het metselwerk op de gevel is een vrije mix van verschillende vormen en kleuren baksteen met hier en daar zelfgemaakte betonnen elementen. “Het metselwerk is heel ruw, eigenlijk schots en scheef. De gebruikelijke rechte lijnen en herhaling zijn zo veel mogelijk vermeden.

In het plan is met veel natuurlijke materialen gewerkt, zoals keramiek, hout en riet. Deze natuurproducten hebben een mooie verscheidenheid. Elke individuele baksteen of dakpan is anders. Daarnaast passen ze goed in de omgeving”, vindt Van Ee. Hierdoor is het ‘heksenhuisje’ nu al niet meer weg te denken uit de bossen van Zeewolde. 

  • Ontwerp/architect: EEvolv3D, Harderwijk
  • Opdrachtgever: Eigenaar pannenkoekenhuis
  • Aannemer: Aannemersbedrijf v.d. Heijkant, Biddinghuizen
  • Dakdekker: Dakdekkersbedrijf Lageweg, Kuinre
  • Jaar van realisatie: 2016
  • Dakpannen: Koramic - Tuile du Nord 44 in diverse kleuren
  • Gevelbakstenen: Terca - Verschillende formaten, vormen en kleuren; egaal, genuanceerd en bont

Toegepaste producten

Onderstaand product is toegepast in dit project. In meerdere kleuren. Klik voor een overzichtspagina. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten