Erik Heijnen heeft primeur met ClickBrick Binair

Erik Heijnen heeft primeur met ClickBrick Binair Bedrijfspand Nederweert

Nieuwbouw bedrijfspand en kantoor SPG-ARRK | Nederweert

Architect Erik Heijnen van COM_zone_ARCHITECT uit het Brabantse Esch tekende voor een primeur. Hij liet de eerste versie van de nieuwe ClickBrick Binair ontwikkelen voor de nieuwbouw van een bedrijfspand in Nederweert.

‘De uitstraling van het gebouw moet een spiegel van het bedrijf zijn. In dit geval ingetogen innovatief.’

Bij de ontwerpen van COM_zone_ARCHITECT gaat het altijd om een juiste balans tussen doelmatig gebruik, een prettig comfort en passende uitstraling. Het project in Nederweert vormt hier dan ook geen uitzondering op. Opdrachtgever SPG-ARRK is onderdeel van een toonaangevende internationale industriële groep.

In de vestiging in Nederweert worden kleine series speciale onderdelen geproduceerd voor de conceptmodellen en prototypes van de grote automerken zoals Volkswagen, Porsche en Bentley e.a. Naast bijzondere ontwerp-eisen om bedrijfsspionage te voorkomen kreeg Erik Heijnen de vraag voorgelegd om een tijdloos, ingetogen en zowel voor personeel als bezoekers prettig gebouw te realiseren.

Het bedrijfsgebouw van SPG-ARRK bestaat uit een kantoorgedeelte met vergader- en ontvangstruimtes, een kantoortuin en assemblagekamers, met aansluitend een productie- en distributiehal. Erik Heijnen: “Ik wilde een gebouw met vriendelijke verhoudingen en met een klassieke opbouw in een hedendaagse stijl.” Daarom koos hij voor een bakstenen gevel. “Omdat baksteen een prachtig product is. Het kent een lange traditie en veroudert mooi. Dat sluit perfect aan bij de voorliggende vraag naar tijdloosheid. Maar ik wilde wel iets bijzonders met baksteen. Daarbij kwamen we uit op de ClickBrick gevelsteen.”

Bijzondere structuur

“Ik wilde het storend zichtbare halfsteensverband in de voegloze keramische wand voorkomen en zocht naar een profiel waarbij de voegen steeds samenvallen.”

Om dit probleem te tackelen legde hij het idee voor een soort W-profiel voor. “Dat W-profiel bleek productietechnisch niet haalbaar. Vervolgens zijn we uitgekomen op de ClickBrick Binair, een gevelsteen met twee vlakken met elke een verschillende structuur.”

Volumes

Het nieuwe gebouw voor SPG-ARRK toont als één blok, waar – zoals Erik Heijnen het zelf omschrijft – op de grootste schaal de entree en het dakterras zijn uitgesneden en op kleinere schaal de kozijnen zijn uitgespaard. Nog een niveau lager lijken de verticale belijningen gefrijnd. Op het kleinste niveau ontstaat er een verfijnde profilering door het verschil tussen de terugliggende en de voorliggende laag van de stenen. Dit effect wordt versterkt door de verticale lijnen op een aantal hoogtes te laten verspringen. “Zo gebeurt er op elk schaalniveau iets bijzonders. Steeds wanneer het zonlicht verschuift, leeft de gevel mee”.

Het resultaat mag er zijn. Het kantoorgedeelte toont een subtiel gedetailleerde gevel die van een afstand robuust en stoer oogt, maar bij dichtere benadering een verrassende belijning laat zien. Ook het spel dat met de kozijnen wordt gespeeld, zorgt voor een rustig en tegelijkertijd levendig beeld.

‘Door de profilering van de gevelsteen ontstaan er allerlei plastische effecten en vertelt de gevel steeds een ander verhaal.’

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten