Indirect daglicht door bijzondere golvende gevel

Indirect daglicht door bijzondere golvende gevel Sportcomplex, Groningen

Nieuwbouw sportcomplex | Violenstraat, Groningen

Het inpassen van twee gymzalen in een fijnmazig stadsstraatje in Groningen is een hele uitdaging. Daarbij komt ook nog eens dat directe daglichttoetreding in een sportcomplex als hinderlijk wordt ervaren, terwijl werken zonder daglicht ongezond is en het bioritme verstoort. Architect Marlies Rohmer is er toch in geslaagd om in de beschikbare ruimte aan het programma van eisen voor de gymzalen te voldoen.
 

Synergie tussen gebouw en straat

Gezien de beschikbare ruimte, het bestemmingsplan en het programma van eisen is er gekozen voor een gestapelde oplossing. Rohmer: “Wanneer je gewoon een sportcomplex in de straat zet, is er niet zo veel synergie meer tussen het gebouw en de straat. Je wil qua architectuur niet heel erg afwijken van de rest van de straat, anders wordt het sportblok echt zo’n alien in de wijk. We hebben daarom veel aandacht besteed aan de synergie tussen het gebouw en de straat.”

Karakteristiek voor Groningen

Een sportcomplex is in principe een dichte doos zonder directe daglichttoetreding. Daglicht wordt als hinderlijk ervaren doordat het sporters verblindt en door het risico op ‘gluren’ van buitenaf. Werken zonder daglicht is echter niet gezond. Rohmer: “Vandaar dat er is gekozen voor een golvende bakstenen gevel.

Zo komt er toch indirect daglicht in de gymzalen. De golvende gevel eindigt op maaiveldniveau in een lange bank. Doordat hier mensen gaan zitten, heb je sociale interactie met de buurt.” Op deze manier wordt een extra dimensie aan de verblijfskwaliteit van de straat gecreëerd.

De golvende bakstenen gevel is een opvallende verschijning in het fijnmazige stadsstraatje. Het materiaal is daarom bewust meer traditioneel gehouden. “Er is heel bewust gekozen voor baksteen, omdat het heel goed aansluit bij de rest van de straat en bij Groningen. Rode baksteen is karakteristiek voor Groningen. Deze baksteen is tevens een duurzame, mooi verouderende steen.”, aldus Rohmer.

  • Ontwerp/architect: Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam
  • Opdrachtgever: Dienst OCSW en Gemeente Groningen
  • Constructeur: BREED integrated design, Amsterdam
  • Aannemer: Brands Bouwgroep B.V., Emmen
  • Installatieadviseur: E&B engineering, Lekkerkerk
  • Fotografie: Daria Scagliola
  • Jaar van realisatie: 2014
  • Gevelbakstenen: Terca - Flamenco mix baksteenstrippen

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten