ClickBrick Birchwood beeldbepalend

The Sharing Tower | Amsterdam

Renovatie The Sharing Tower | Amsterdam

Onlangs is het iconische Amsterdamse kantoorgebouw ‘De Olifant’ een ingrijpende transformatie ondergaan. Het gedateerde pand met z’n gesloten karakter heeft nu een moderne, open en transparante ‘werkplaats’. De nieuwe naam, The Sharing Tower, staat dan ook voor een gebouw dat in alle opzichten recht doet aan de nieuwe deel-economie. In The Sharing Tower draait alles om delen en samenwerken, om zo een katalysator te zijn in het creëren van innovatieve ideeën, nieuwe initiatieven en duurzame samenwerking.

Architect Oresti Sarafopoulos, van architectenbureau OZ, heeft de nieuwe gevel laten uitvoeren in het cradle-to-cradle gecertificeerde ClickBrick
Birchwood: “Zeker ook een keuze vanuit esthetisch oogpunt, maar deze steen biedt daarnaast functioneel relevante voordelen.”

Herontwikkeling

De herontwikkeling van The Sharing Tower is gebaseerd op het REBORN-principe van OZ. Hierbij geldt dat een gebouw pas werkelijk getransformeerd is als het in staat is een tweede leven te leiden. “We creëren hier een open, transparant en buitengewoon sociaal gebouw dat onderdeel vormt van een uitnodigend stadsplein. Het gebruik van natuurlijke materialen en glas staat garant voor een gezonde, ruime en transparante atmosfeer”, stelde Oresti Sarafopoulos.

Warm en modern

De architect heeft een voorliefde voor charmante gebouwen en het gebruik van robuuste materialen die op een natuurlijke manier verouderen. Ook flexibiliteitsaspecten als aanpasbaarheid, uitbreidbaarheid en afstootbaarheid zijn belangrijk. Oresti Sarafopoulos: “De ClickBrick past door z’n uitstraling en herbruikbaarheid uitstekend in deze context. Het droogstapelsysteem is schoon en de steen is een natuurlijk materiaal met een prachtige look en feel. De kleur en tactiliteit bieden de warmte van metselwerk en zorgen tegelijk voor de strakheid van een moderne, representatieve gevel. Een combinatie van het beste uit esthetiek en functionaliteit.”

Functioneel

Bij The Sharing Tower is er sprake van een ingrijpend renovatieproject, waarbij ook een gedeelte nieuwbouw plaatsvindt. De ClickBrick heeft voor herontwikkeling relevante functionele eigenschappen die ook nog eens kostenvoordeel opleveren, constateert Sarafopoulos: “Het is lastig om in de gevel van een bestaand gebouw eenvaste steen aan te brengen. Daar is de constructie nu eenmaal niet op berekend. We hebben daarom verschillende varianten voor een prefab gevelsysteem onderzocht. Uiteindelijk hebben we voor de ClickBrick gekozen.” Naast de esthetische overwegingen was de snelheid waarmee er gewerkt kan worden meebepalend voor deze keus. “De bouwplaats is op prefab ingericht. Daar bewijst de ClickBrick zich als een mooi, droogsysteem dat geen vervuiling veroorzaakt. Bovendien hoeft er geen ingrijpend steigerwerk geplaatst te worden en het gebouw is met deze gevelsteen snel wind- en waterdicht.”

Samenwerking

Oresti Sarafopoulos is bijzonder te spreken over de samenwerking en afstemming rondom de baksteenkeuze..“Samen met de opdrachtgever hebben we ons bij de producent georiënteerd. Wij kozen voor de Birchwood variant van de ClickBrick, maar dan in een zo licht mogelijke tint. Dat betekende weliswaar een ingreep in het productieproces, maar dit vormde geen belemmering. In feite is deze steen tailormade, waardoor The Sharing Tower een uniek kleurpalet krijgt. Onze opdrachtgever was dan ook meteen heel enthousiast.” 

  • Ontwerp/architect: OZ Architects
  • Opdrachtgever: TRIUVA Kapitalverwaltungsgesellschaft mbH
  • Jaar van realisatie: 2020
  • Gevelstenen: Clickbrick Birchwood

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten

Gerelateerde artikelen