Symbiose van eeuwenoude elementen en nieuwe technologie

Symbiose van eeuwenoude elementen en nieuwe technologie

Renovatie monumentale boerderij | Leeuwarden

Lange tijd maakte de Provinciale Commissie Fryslân van erfgoedvereniging Heemschut zich zorgen over de verwaarlozing van de voormalige boerderij Buma State in Leeuwarden. De monumentale kop-hals-rompboerderij uit 1870 staat op een terp van Romeinse en middeleeuwse oorsprong. Met het oog op restauratie kocht in 2015 het naastgelegen Van der Valk Hotel de boerderij, inclusief 10 hectare grond. Mede door de toepassing van nieuwe keramische dakpannen met een oude uitstraling werd een symbiose van eeuwenoude elementen en nieuwe technologie gerealiseerd.

De restauratie van de karakteristieke boerderij kent een lange voorgeschiedenis. Na vele tekeningen, plannen, bezwaren en procedures werd uiteindelijk besloten om Buma State te transformeren tot bedrijfswoning en logies voor het naastgelegen Van der Valk hotel. Het voorste deel van de boerderij is tot in detail gerestaureerd en wordt nu permanent bewoond. Het achterste deel was zo aangetast, dat restauratie niet mogelijk was. Dit deel is afgebroken en qua vorm en uitstraling exact nagebouwd. Hier zijn zes hotelappartementen gerealiseerd, verdeeld over drie verdiepingen. 

Nieuwe dakpannen, oude look

De voor het project gebruikte dakpannen lijken authentiek, maar het zijn nieuw geleverde pannen van het type Oude Holle Sinus vieilli rood. Jan van der Weide, Projectleider van Bouwbedrijf HuneBouw uit Hoogeveen: “Het idee was om de oude dakpannen van het achterste gedeelte te hergebruiken, maar helaas brokkelden ze erg uit elkaar. Daarom is er voor de Oude Holle Sinus gekozen; een nieuwe keramische holle pan zonder sluitingen en met een oude look. Kenmerkend voor dit model is de lange, smalle vorm en de diepe golving. De karakteristieke pan geeft het dak van de oude boerderij zijn authentieke uitstraling weer helemaal terug! Om te zorgen voor voldoende daglicht zijn er insnijdingen in de gevel en voldoende dakramen gerealiseerd.”

Mooi samenspel

Architect Joost Knijff van Architectenbureau van den Hoeven uit Harmelen: “Monumentale gebouwen vragen om de nodige aanpassingen zodat ze weer voldoen aan de eisen van de huidige tijd. Met name de forse kap van Buma State vormde een uitdaging. Met de toegepaste pannen hebben we precies bereikt wat we voor ogen hadden: een nieuw gebouw met een oude uitstraling. Verder hebben we een mooie mix gecreëerd tussen monumentaal en modern. De oude vorm van de boerderij is intact gebleven en door moderne elementen toe te voegen, ontstaat er een mooi samenspel.”

Aandacht voor details

“Bij de restauratie van Buma State wilden we boven alles de authentieke en monumentale uitstraling in ere houden,” vertelt hoteldirecteur Martin Matser. “Daarom hebben we ook voor de buitenmuren gekozen voor gevelstenen met een oude uitstraling, die het authentieke beeld zoveel mogelijk benadert. Ook is er veel aandacht besteed aan de rijke detaillering van de monumentale boerderij. Het enkelglas in het voorhuis bijvoorbeeld is vervangen door hoogwaardig dubbelglas met een dunne spouw, zodat het op het oorspronkelijke enkel glas lijkt. En uit respect voor de natuurlijke omgeving zijn er zwaluwpannen toegepast. Dankzij de bouwkwaliteiten van HuneBouw en de keramische producten van Wienerberger is Buma State weer in ere hersteld!”

  • Opdrachtgever: van der Valk, Leeuwarden
  • Aannemer: Hunebouw, Hoogeveen
  • Dakpan: Oude Holle Sinus vieilli rood

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten