ClickBrick schoolvoorbeeld van circulaire economie

Nieuwbouw vakschool Het Diekman | Ebonywood SP ClickBrick |  J.J. van Deinselaan, Enschede | Architect: Döll Atelier | Contractor: Merksteyn Bouw

Circulariteit bij Vakschool Het Diekman | Enschede

Voor huisvesting van Vakschool Het Diekman in Enschede moest een relatief jong schoolgebouw een functieverandering ondergaan. Architect Renzo Pavanello van bct architecten, ingenieurs en adviseurs in Enschede kreeg de vraag om een grote gymzaal te transformeren in theorielokalen. Dit betekende onder meer een forse opgave aan de gevel, waar meer daglichttoetreding vereist was. Pavanello tekende hiervoor 28 nieuwe raampartijen met variërende afmetingen. Doordat de bestaande gevel was uitgevoerd met de ClickBrick gevelsteen, kon dit project probleemloos worden uitgevoerd.

Architectonische compositie

Renzo Pavanello spreekt van een zeer geslaagd project. Zijn bureau is gespecialiseerd in onder meer verduurzaming en revitalisatie van onderwijsvastgoed. “Dat komt in Het Diekman mooi samen”, stelt de architect, die de ClickBrick niet alleen qua duurzaamheid interessant vindt.

“Deze steen levert grote, ononderbroken vlakken op zonder horizontale voeg, waardoor een interessant beeld ontstaat. Voor de functiewijziging van sportzaal naar klaslokalen hebben we diverse gevelopeningen geïntroduceerd die als verticale sneden de architectonische compositie van de gevel versterken. Samen met de mooie structuur van de steen, ontstaat een prachtig effect”.

Eenvoudig afstapelen

Nieuwbouw vakschool Het Diekman | Ebonywood SP ClickBrick |  J.J. van Deinselaan, Enschede | Architect: Döll Atelier | Contractor: Merksteyn Bouw
Nieuwbouw vakschool Het Diekman | J.J. van Deinselaan, Enschede

“Door de nieuw aan te brengen glaspartijen te maatvoeren op het afstapelbare ClickBrick systeem kon er snel in de gevel worden gewerkt”, vertelt René Kottier, projectleider bij bct architecten, ingenieurs en adviseurs.

“De ClickBrick is eenvoudig af te stapelen. Het werkt in feite net zo makkelijk als Legostenen. In eerste instantie werden 18.000 gevelstenen verwijderd om ruimte te bieden voor het plaatsen van de kozijnen. Vervolgens werden 11.000 stenen teruggeplaatst. Het aanhelen van de neggekanten werd gerealiseerd door het plaatsen van halve stenen. Uiteindelijk zijn zo’n 6.000 ClickBrick stenen onbeschadigd op pallets afgevoerd om hergebruikt te worden.”

Tweede leven

De afgestapelde ClickBrick stenen kregen meteen een tweede leven. Ze zijn hergebruikt in het opleidingscentrum voor praktijkgericht vakonderwijs Bouwmensen in Doetinchem. De eigen leerlingen van Bouwmensen hebben de ClickBrick stenen herplaatst en er een schitterende gevel van gemaakt. Uit deze praktijkcasus blijkt dat het uitvalspercentage bij het herplaatsen van de ClickBrick stenen verwaarloosbaar is.

Toegepaste producten

Onderstaand product is toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten