Buitenschilrenovatie voor 90 woningen

Buitenschilrenovatie voor 90 woningen Randwijk, Medemblik

Renovatie tussenwoningen | Randwijk, Medemblik

In de Randwijk van Medemblik lijkt op dit moment in rap tempo een nieuwe woonwijk uit de grond te worden gestampt. Wie beter kijkt, ziet de metamorfose van de buitenschil van negentig woningen. Deze transformatie is deel van het duurzame meerjarenbeleid van woningcorporatie De Woonschakel. Architectenbureau Peter Laan BNA tekende voor het ontwerp.

Meerjarenbeleid

“In het Zuidwesten van Medemblik ligt de jaren 70 uitbreidingswijk Randwijk”, aldus Laan. “In deze wijk staan voornamelijk huurwoningen voor de sociale sector. “Hiervan zijn er zo’n 90 in het bezit van woningcorporatie De Woonschakel. Zij vonden dat er in de wijk te veel herhaling was door de sobere vormgeving en kleurstelling. Met oog op het meerjarenbeleid besloot De Woonschakel de woningen te moderniseren en te verduurzamen.”

Metselwerk vervangen en gevel geïsoleerd

Door bouwkundige maatregelen zijn de woningen van een gemiddeld energielabel C of zelfs D naar label B gegaan. De levensduur van de woningen is daarmee met 25 tot 30 jaar verlengd. Laan had hierdoor in zijn ontwerp te maken met een aantal randvoorwaarden. “In het programma van eisen stond dat het metselwerk van de woningen vervangen moest worden. Ook moesten er kunststof kozijnen, ramen en een nieuwe kozijnindeling komen. Tot slot stond het isoleren van de buitengevel op het programma.”

Bakstenen gevel met kleuren en structuren

“In mijn ontwerp vond ik het belangrijk om de identiteit van de woningen te vergroten zonder de samenhang te verliezen”, gaat Laan verder. “Voor de nieuwe gevel hebben we gekozen voor baksteen. Dit is op zichzelf al een erg duurzaam materiaal. Door af te wisselen in kleuren en structuren heeft ieder woonblok een eigen uitstraling gekregen.”

Positieve reacties

De reacties van de bewoners op de buitenschilrenovatie zijn erg positief. “De bewoners zijn enthousiast over de vormgeving en de kleuren van de huizen. Maar ook over de wijze waarop de werkzaamheden zijn uitgevoerd. De komende 30 jaar kunnen ze in ieder geval weer prettig en duurzaam wonen!”

  • Ontwerp/architect: Architectenbureau Peter Laan BNA, Hoorn
  • Opdrachtgever: De Woonschakel West-Friesland
  • Aannemer: Stabo Bouw, Oosterblokker
  • Jaar van realisatie: 2014
  • Gevelbakstenen fase 2: Terca - Essex, Etna, Marziale en Donau HV WF
  • Gevelbakstenen fase 3: Terca - Chicago, Fagus en Zehlendorf SP WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten