Zaanse traditie

Zaanse traditie Inverdan Zaandam

Herontwikkeling | Inverdan, Zaanstad

Vanuit de hele wereld komen architecten, stedenbouwkundigen en toeristen naar Zaandam om er zich te vergapen aan het zinderende nieuwe stadshart. Gedurfde design en radicale stadsvernieuwing gaan hier op verbluffende wijze hand in hand met eeuwenoude Zaanse traditie. Herontwikkelingsprogramma Inverdan oogst wereldwijd lof. De gemeente Zaanstad ook: “Mensen hebben weer een motief om in de stad te blijven.”
 

De continuering van de Zaanse traditie

Behalve het verbeteren van de samenhang en de openbare ruimte was aansluiting op het DNA van Zaanstad een essentieel thema. Inverdan werd een ingrijpende en aangrijpende vernieuwing met behoud van de Zaanse identiteit. Het gebied, circa 100 hectare, kreeg het afgelopen decennium 80.000 m2 kantoren, 25.000 m2 stadhuis, 20.000 m2 winkels, 4.000 m2 bibliotheek, 2.600 woningen, een bioscoop en een busstation. Gezichtsbepalend zijn het nu al wereldberoemde Inntel-hotel dat volledig is opgebouwd uit Zaanse huisjes en het nieuwe stadhuis met zijn moderne Zaanse gevels. De nieuwe bebouwing is in stijl en kleur een adaptie van de typisch Zaanse houtbouw. Veel nieuwe gebouwen kregen kappen en topgevels, en groengekleurde gevels met witte lijsten en witte kozijnen.

Speciale mix

De continuering van de Zaanse geschiedenis werd doorgetrokken in het stratenplan en de bestrating. Knikken in straten en gevels voorkomen lange zichtlijnen en vergroten het gevoel van intimiteit.

Door versmallingen en verbredingen worden telkens nieuwe perspectieven gecreëerd. Onnodig te zeggen dat gebakken straatstenen het historiserende karakter van Inverdan versterken. Voor onder meer de Rozengracht, de Gedempte Gracht en het Ankersmidplein werd voor dit in alle opzichten prestigieuze project een speciale mix samengesteld.

  • Ontwerp/architect: Soeters Van Eldonk Architecten, Amsterdam
  • Opdrachtgever: Gemeente Zaanstad
  • Aannemer: Gebroeders Beentjes, Akersloot en Gebroeders van der Veekens, Zaandam
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Inverdan mix in WF en DF (project specifiek) en Toledo wasserstrich DF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten