Bakstenen brug omarmt de Waal

Bakstenen brug omarmt de Waal Stadsbrug De Oversteek, Nijmegen

Nieuwbouw | De Oversteek, Nijmegen

In november 2013 is in Nijmegen de nieuwe stadsbrug De Oversteek geopend. Deze imposante boogbrug verbetert de bereikbaarheid van de stad en zorgt voor een betere spreiding van het verkeer. Het ontwerp is van het Brusselse bureau Ney Poulissen Architects & Engineers. De bijzondere materiaalkeuze geeft de brug een kenmerkende eigenheid die voor iedereen herkenbaar is.
 

Meer dan een verkeersader

De brug is officieel eind november 2013 in gebruik genomen en de verkeersdrukte in en rondom Nijmegen neemt voorzichtig af. De brug is echter veel meer dan een verbinding van het hart van de stad naar de nieuwe buitenwijk. Ney: “Onze omgeving is te beperkt om restruimte te laten ontstaan.

Onder deze brug zijn bijvoorbeeld vrije ruimtes van vijftig bij dertig meter. Deze stadskamers kunnen straks ingezet worden voor concerten, als tentoonstellingsplekken of gemeenschappelijke ruimten voor bewoners.”

Lokale baksteen

Voor de bogen van de brug is gekozen voor een roodbruine baksteen. Ney: ”Ik kan me goed herinneren dat we in de showroom van Wienerberger wel honderd verschillende bakstenen zagen passeren. Eén steen viel bij ons gelijk in de smaak. Het bleek dat deze in de Wienerbergerfabriek in Bemmel wordt geproduceerd, op steenworp afstand van waar de brug wordt geplaatst. Toen wisten wij genoeg. Een lokale steen, die er goed uitziet en ook nog eens gemaakt wordt van rivierklei uit de Waal zelf: dan heb je de goede keus gemaakt.”

Eerbetoon aan het verleden

De nieuwe brug ligt precies op de plek waar Amerikaanse soldaten bijna 70 jaar geleden de Waal overstaken. Ook deze geschiedenis heeft Ney respectvol in zijn kunstwerk verweven. Elke avond gaan de achtenveertig lampen op de brug één voor één aan in het tempo van een mens die oversteekt. En nadien gaat de hele verlichting van de brug aan. Waarom precies achtenveertig? “Omdat dit het aantal Amerikaanse soldaten is dat destijds is overleden. Elke avond worden zij en de oversteek zo symbolisch herdacht. De brug zelf die als symbool samen met de bewoners stilstaat bij het verleden.”

  • Ontwerp/architect: Architectenbureau Ney & Partners, Brussel
  • Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen
  • Jaar van realisatie: 2013
  • Gevelbakstenen: Terca - Flamenco VB WF
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Mix Norderney, Baltrun en Juist SP WF

Meer referentieprojecten