Nieuwe entree Burgers’ Zoo

Nieuwe entree Burgers’ Zoo Arnhem

Ontwikkeling entree | Burgers' Zoo, Arnhem

In 1913 opende Burgers’ Zoo zijn deuren. De Arnhemse zoo verwierf faam met de natuurlijk vormgegeven dierenverblijven en de creatie van beleving bij de bezoekers. Het 100-jarig bestaan werd opgeluisterd door een nieuw entreeplein en parkeerterrein, compleet uit gebakken klinkers.
 

Logistieke knoop

Bart Janssen, die namens Veenenbos en Bosch het plan ontwierp: “Het was een ingewikkelde logistieke knoop. Doel was een aangename verblijfsruimte met logische verkeersstromen. In goed overleg met de gemeente Arnhem en Connexxion is gewerkt aan een plan dat recht doet aan de plek.”

Ingetogen inrichting

Alex van Hooff, directeur van Koninklijke Burgers’ Zoo, vult aan: “Een minimum aan materialen en meubilair heeft voor een overzichtelijk en rustig beeld gezorgd. Verkeersborden zijn waar mogelijk teruggebracht, aan trolleymasten hangende verlichting zorgt ervoor dat het terrein grotendeels vrij van obstakels werd. Ook de in gebakken klinkers uitgevoerde busbaan past nu goed in het geheel. Juist de ingetogen inrichting maakt het nieuwe bronzen kunstwerk tot een echte blikvanger. We krijgen veel enthousiaste reacties over onze prachtige entree!”

Consistentie

In het dierenpark zelf wordt op de hele hoofdroute gebakken straatsteen gebruikt. Voor de wandelpaden, het voorplein, de fietsenstalling en de busbaan is ook gekozen voor een eenduidige vloer van straatbakstenen. De consistentie zorgt voor ruimte en overzicht. Een trap, van dezelfde klinkers, schakelt de hoge en lage delen van het plein. Janssen: “De klinkers zien er prachtig uit en hebben voor een enorme verbetering gezorgd. De met straatstenen gemetselde trappartij zorgde tijdens de uitvoer voor de nodige hoofdbrekens, maar is uiteindelijk erg mooi geworden.”

Duidelijke routing

Goed voor de logistiek bleek de introductie van rijlussen op het parkeerterrein, waarmee een geordend systeem voor parkeren ontstond. Brede stroken met bomen en halfverharde parkeerstroken wisselen elkaar af. Bezoekers vinden als vanzelf hun weg op het parkeerterrein en naar de entree. Een brede as voor de voetgangers leidt hen veilig naar de ingang. Niet onbelangrijk, omdat juist overenthousiaste kinderen niet kunnen wachten om de zebra’s en gorilla’s te kunnen aanschouwen.

  • Ontwerp/architect: Veenenbosch en Bosch landschapsarchitecten, Arnhem i.s.m. Gemeente Arnhem en SmitsRinsma, Zutphen
  • Opdrachtgever: Koninklijke Burgers' Zoo, Gemeente Arnhem
  • Aannemer: Van de Haar Groep, Wekerom
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Gala wasserstrich DF en Porto KK80 (project specifiek)

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten