Een straat als een printplaat

Een straat als een printplaat Woensel-West, Eindhoven

kwaliteitsinjectie | Franklinstraat, Eindhoven

Woensel-West was lang het zorgenkindje van Eindhoven. Verouderde woningen, dubieuze horeca, raamprostitutie en overlast. In rap tempo verbetert het leefklimaat. Nog even en Woensel-West is helemaal hip en trendy.
 

Nietalledaags concept

De 1e en 2e Franklinstraat zijn onderdelen van de fundamentele kwaliteitsinjectie voor de wijk. Kernwaarden zijn spelen, integreren en leren. Vertaald in een stedenbouwkundige visie die draait om veiligheid, ontmoeting en ruimte. Resulterend in meer groen, bredere trottoirs, eenrichtingsverkeer en concentratie van parkeergelegenheid.

De landschapsarchitecten van Sant en Co kozen voor een speels en nietalledaags concept: de industriële signatuur van de stad (Philips) werd vertaald in een stratenpatroon dat refereert aan een elektronische printplaat. Met witte doppen, die de soldeeraansluitingen illustreren.

Pure vorm van co-creatie

Na de conceptfase nam de gemeente de regie weer in handen. Wil van Schijndel, senior ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Eindhoven: “We hebben samen met de bewoners opgetrokken, een pure vorm van co-creatie. Een goed voorbeeld: de witte doppen voor de bestrating zijn door kinderen uit de buurt zelf beschilderd. De bewoners wilden vooral duurzame materialen. Er zijn ruim 400.000 bruine Astra’s van Wienerberger verwerkt. Om de lijnen van de printplaat te accentueren, waren contrasterende stroken nodig. Het bruine keramiek doet het overigens goed bij de groenige lijnen.”

  • Opdrachtgever en realisatie: gemeente Eindhoven
  • Concept: Buro Sant en Co, Den Haag
  • Aannemer: Huijbregts wegenbouw BV, Reusel
  • Jaar van realisatie: 2013
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Astra SP KK80 (project specifiek)

Meer referentieprojecten