Duurzaam handhaven dorpse karakter

Duurzaam handhaven dorpse karakter Oosteinde, Vriezenveen

Herontwikkeling | Oosteinde, Vriezenveen

In 2009 is voor Vriezenveen (gemeente Twenterand) een verkeersvisie opgesteld. Ook voor het te drukke Oosteinde. Een andere functie en inrichtingskenmerken verbeterden de leefbaarheid en verkeersveiligheid.
 

Geluidsanering

Wegverkeer zorgde jarenlang voor geluidsoverlast. Diverse woningen aan het Oosteinde stonden op de zogenoemde A-lijst. De geluidsanering werd aangepakt met de aanleg van een rondweg om het (vracht)verkeer om te leiden. Het Oosteinde zelf werd opnieuw en autoluw ingericht, inclusief een 30 km/uur-regime. Enkele bedrijven konden verhuizen naar een nieuw bedrijventerrein, wat voor minder bestemmingsvrachtverkeer zorgde.

Betrokkenheid

Mark Veelers, civieltechnisch werkvoorbereider bij de gemeente Twenterand: “Het Oosteinde ontlasten en daarmee het effect van de rondweg maximaliseren. Aanwonenden en het bestemmingsverkeer mochten de lange rechtstand niet als hinderlijk ervaren. De veiligheid voor fietsers en het parkeren konden beter. Het typische dorpskarakter moest worden behouden. Buurtverenigingen en LTO waren betrokken. Na diverse inspraakronden is de uiteindelijke inrichting door de gemeenteraad vastgesteld.”

Lange levensduur

Een ingewikkeld traject, dat tussen 2014 en 2016 in vier delen werd en wordt uitgevoerd. De materiaalkeuzes werden intern gemaakt. Veelers: “De keuze voor gebakken ten koste van een betonproduct kwam mede voort uit de duurzaamheidsgedachte. De levensduur van gebakken stenen is langer dan die van een betonnen steen. Gebakken is steeds weer her te gebruiken. Ook het dorpse karakter moest worden bewaard - een gebakken steen straalt deze sfeer uit. De dikformaat klinkers uit de rijbaan van het Oosteinde zijn, ondanks hun leeftijd, hergebruikt in de trottoirs. De klinkers waren kwalitatief nog in zeer goede conditie. Voor de (versmalde) rijbaan van het Oosteinde hebben we gekozen voor de Paviona in keiformaat.”

  • Ontwerp: Gemeente Twenterand
  • Opdrachtgever: Gemeente Twenterand
  • Aannemer: Sallandse Wegenbouw, Haarle en Aannemersbedrijf Leemans, Vriezenveen
  • Jaar van realisatie: 2014 - 2016
  • Straatbakstenen: Wienerberger - Paviona KK80

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten