Robuuste schil omarmt lommerrijke nieuwbouwwijk

Robuuste schil omarmt lommerrijke nieuwbouwwijk | Hoog Dalem, Gorinchem

Nieuwbouw tussenwoningen | Hoog Dalem, Gorinchem

In de Zuid-Hollandse vestingstad Gorinchem wordt de wijk Hoog Dalem gebouwd. Het eerste deelplan Fort Ruigenhoek is onlangs opgeleverd. Hier valt meteen het contrast tussen de binnen- en buitenrand op. Met keramische bouwmaterialen gaf architect Piet Goud van BDG Architecten Ingenieurs Almere de buitenzijde een robuust uiterlijk. De binnenzijde is juist licht en schilderachtig.

Fort Ruigenhoek

Hoog Dalem is een omvangrijk project van zo’n 1.400 woningen. Het stedenbouwkundig plan is daarom opgedeeld in deelgebieden met elk een eigen karakter. Fort Ruigenhoek hoort bij de zuidelijke eilanden. Deze hebben een organische vorm die refereert aan het rivierenlandschap . “De forten en de stadswallen gebruikten vroeger landschappelijke middelen om verdedigingslijnen te vormen”, vertelt Goud. “Dat principe wordt ook hier gebruikt. Grondwallen met hagen houden de woningen enigszins verscholen. De bebouwing is introvert, met een robuuste buitenrand die een lommerrijk binnengebied omsluit.”

Robuuste uitstraling

Voor die robuuste uitstraling zijn de gevels opgetrokken met donkere Rhône exclusief bakstenen van Terca. Vanaf de eerste verdieping is de gevel bekleed met vlakke Koramic dakpannen type Actua in een donkere, matte leikleur. Goud: “De basisvorm, met een lessenaarskap die als verticale gevel doorloopt tot op de eerste verdieping, benadrukt het introverte karakter van de bebouwing. We wilden een markante maar tegelijkertijd ingetogen rand creëren. Vlakke pannen lenen zich hier perfect voor omdat je geen afwijkend gekleurde voegen ziet. Zo krijg je een mooi egaal kleurbeeld. ”

Contrast benadrukken

De woningen hebben aan de binnenzijde een gevel met wit geverfde bakstenen en een fraaie detaillering met verholen goten. Goud: “De stenen en pannen aan de buitenzijde passen qua kleur goed in het landschap en worden in het groen opgenomen. De binnenkant is juist heel fris en licht, om het contrast te benadrukken.”

Echte duurzaamheid

Het gebruik van keramische materialen sluit aan bij de duurzame doelstellingen van Hoog Dalem. “Wat betreft energieverbruik voldoen deze woningen aan de laatste standaarden. Er wordt gebruikgemaakt van aardwarmte en -koelte en de woningen zijn goed geïsoleerd. Maar echte duurzaamheid begint bij een prettige woonomgeving, waar mensen met langdurig willen wonen.” Dankzij een robuuste architectuur en slim gebruik van keramisch materiaal geeft de buitenste ring het wijkje het karakter van een beschutte en comfortabele plek waar dit uitstekend mogelijk is.

  • Ontwerp/architect: BDG Architecten Ingenieurs, Almere Stedenbouwkundige: SAB, Arnhem
  • Opdrachtgever: V.O.F. Ooster-Linge 2, samenwerkingsverband Heijmans Vastgoed BV / AM BV
  • Aannemer: VOF Bouwcombinatie Hoogdalem, Breda
  • Dakdekker: Dakdekkersbedrijf Van den Hurk & Doezé, Heeze
  • Jaar van realisatie: 2011
  • Gevelstenen: Terca - Rhône exclusief HV WF
  • Gevelstenen: Terca - Rhône (uit assortiment)
  • Dakpannen: Koramic - Actua 10 LT leikleur mat

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten