Villa met robuuste, aanraakbare gevelstenen

Nieuwbouw vrijstaande woning | Rietwijk, Eelderwolde | Gevelbaksteen: Nikkel HV WF

Nieuwbouw vrijstaande woning | Rietwijk, Eelderwolde

Het Groningse architectenbureau Studiokaza maakte het ontwerp voor een bijzondere vrijstaande woning aan het water in Rietwijk, Eelderwolde. Een woning en een locatie die vroegen om contrasten in sfeer tussen de verschillende ruimten. Het antwoord werd gevonden in ruimtelijke verhoudingen, materiaalgebruik, lichtcontrasten, richting en schakeling. En in een ontwerp dat is verbonden met de omgeving.

Gestapelde volumes

Door de hoge wanden en de wat kleinere raamopeningen oogt de woning vanaf de entree wat zwaar en gesloten. Door de dieper liggende raamopeningen wordt dit effect nog versterkt. De gestapelde volumes die samen de woning vormen, maken dat de woning richting het water lager wordt en een meer open karakter toont. De vrijstaande woning is centraal gelegen op de kavel, waarbij elke gevel toegang heeft tot de tuin. 

Iroko-hout en Nikkel-gevelbakstenen

De deels overdekte tuinkamer grenst direct aan de woonkamer en biedt bescherming tegen de zuidwestenwind, die stevig kan waaien over het open landschap van de Onlanden. Het materiaalgebruik hier is duidelijk afwijkend van de overige gevels van de woning. Zowel de vloeren en de wanden als de keerwanden en plafonds zijn hier voorzien van Iroko-hout. Dat zorgt voor een visueel aantrekkelijke combinatie met de gebruikte gevelbakstenen uit de handvorm-sortering Nikkel. Deze sortering maakt deel uit van de Metaal-serie. Een krachtige serie met een uitgebreid palet aan grijzige metaaltinten, in diverse gradaties en kleurnuanceringen.

Robuust en ‘aanraakbaar’

Aan de buitenzijde van de woning wordt de centrale as benadrukt met verdiepingshoge vensters, eveneens gematerialiseerd in hout. Deze vensters voorzien de kern van de woning van daglicht. In de visie van de architect is met de Nikkel-gevelbaksteen gekozen voor een extreem robuuste en ‘aanraakbare’ steen in grijsbruine nuances, die zorgt voor balans in de abstracte geometrie van de woning. Door gevelmateriaal en bestrating zowel binnen als buiten toe te passen, vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. De onderlinge sprongen van de verschillende volumes creëren daarbij luwe plekken, die de grens tussen binnen en buiten nog eens verzachten.

Voor deze projectbeschrijving hebben we gebruik gemaakt van informatie van Studiokaza.

  • Architect: Studiokaza
  • Aannemer: H. Venema Bouw & Onderhoud / Bouwcombinatie Ureterp
  • Gevelbaksteen: Nikkel HV WF

Meer referentieprojecten