Wijzen naar wat vroeger was

Renovatie sociale woningbouw Persoonshaven | Rotterdam

Nieuwbouw sociale woningbouw Persoonshaven | Rotterdam

Sociale woningbouw met een injectie van oudheid. 'Door oneindig te zoeken naar slimme oplossingen kun je wel degelijk met weinig budget iets moois maken.' aldus Hans van der Heijden, architect. In de wijk Feijenoord in Rotterdam, een oude stadsvernieuwingssbuurt, zijn 26 woningen gerealiseerd in samenwerking met Woonstad.

Bij sociale woningbouw dien je rekening te houden met diverse aspecten. Om het staatbeeld een frissere uitstraling te geven zijn keuzes gemaakt in het ontwerp van de woningen.

In totaal zijn er 26 woningen gerealiseerd, verdeeld over twee “verdiepingen”. Alle woningen hebben de voordeur aan de straat, waarbij de bovenwoning eerst een hal betreedt om zo de trap te nemen naar boven, naar de toegangsdeur van de woning.

Zo creëert de architect een symmetrische gevel, mooi voor het oog en werkbaar in de plattegrond.

Reliëf in de gevel

Als je langs het gebouw loopt, kijk je eigenlijk altijd langs het gebouw in plaats van er recht op. Om te zorgen dat je geen enorme rijen ervaart is er reliëf aan het gebouw toegevoegd. Er is gewerkt met erkerachtige motieven in de gevel. Hiervoor is de grijsgroene gevelbaksteen in strengpers, Olivewood SP WF gebruikt, uitgevoerd met een schijnvoeg waardoor een tegelverband fraai ontstaat.

Daarnaast is met het metselwerk geprobeerd om een analogie te maken naar de oude metselwerken in de stad.  Naast de Olivewood is gekozen voor een oranje handvorm, Storvik HV WF, en crèmekleurige wasserstrich, White Falls WS WF, baksteen.

Architect Hans van der Heijden vergelijkt het ontwerpen van de woningen met het bouwen van een doos. Snel te realiseren, met verschillende ornamenten daaraan toegevoegd. Bijvoorbeeld betonnen spuwers en hele dunne stalen hekjes, om het in contrast te brengen met het zware metselwerk. In de uitvoering is gebruik gemaakt van versieringen op plaatsen waar bijvoorbeeld een binnenmuur voor een venster kwam te staan. 

Door slim gebruik te maken van goede architectuur, een krachtig ontwerp met rijke materialen, is het mogelijk geweest om ook voor goedkope woningen iets moois te maken. 

  • Architect: Hans van der Heijden
  • Opdrachtgever: Woonstad
  • Jaar van realisatie: 2020
  • Gevelstenen: Olivewood SP WF, Storvik HV WF en White Falls WS WF

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten