Een uitstraling van landelijke weelde

Nieuwbouw schuurhuis | Sonnega | Gevelbaksteen: Virtua WS WF, VF en de LF400 | Dakpan: Oude Holle Sinus vieilli blauw gesmoord | Architect: Architectuurstudio SKA, Niekerk, Architecten Jetze Kuipers & Wytse Kamsma | Opleverdatum: 31-12-2016

Nieuwbouw vrijstaand woonhuis | Sonnega

In het Friese Sonnega vormde de landelijke omgeving de inspiratie voor een fraai, vrijstaand 'schuurhuis'. Het flauw hellende dakvlak rijst dankzij de grasbegroeiing op uit de landelijke omgeving.  Het dak werd voorzien van Oude Holle Sinus-dakpannen. De toegepaste Virtua wasserstrich gevelbakstenen versterken de landelijke uitstraling.

Voortzetting van het landschap

Voor de lange gevel van het schuurhuis koos architect Jetze Kuipers van Architectuurstudio SKA uit Niekerk voor drie varianten Virtua-gevelstenen, een wasserstrich-sortering van Wienerberger Bemmel. Deze sortering maakt deel uit van de Magistrada-serie; een serie in een pure wasserstrich-vormgeving, met krachtige kleuren en frisse witte spots. De ruwe randen, de sintering van de kolen en de (lichte) vervormingen geven de serie een authentiek karakter. De kleuren van de Virtua-sortering sluiten naadloos aan bij de ontwikkeling van het pand in de context van de landelijke omgeving. Het project lijkt daarmee dan ook meer op een voortzetting dan op een onderbreking van het landschap.

Het flauwoplopende groendak gaat over in een meer traditioneel vormgegeven kop met een eigen uitstraling. De gevel van Virtua-gevelstenen werd deels voorzien van een houten bekleding en zinken dakrand. Op het dak liggen Oude Holle Sinus-dakpannen die voorzien in een landelijk effect en dankzij de blauwgrijze tinten heel mooi kleuren bij de gevel van het schuurhuis. Kenmerkend voor dit panmodel is de lange, smalle vorm, de diepe golving en het ontbreken van sluitingen. Aan de achterzijde van het gebouw is een glazen overkapping boven het terras gerealiseerd. Langs het terras loopt het pannendak door tot vlak boven het maaiveld.

Nominatie dak van het Jaar

Het project in Sonnega werd genomineerd voor Dak van het Jaar 2020, georganiseerd door vakblad SteilDAK. Het Dak van het Jaar is in het leven geroepen om de kwaliteit in de dakenbranche te vieren en te tonen. 

 

  • Jaar van realisatie: 2019
  • Gevelstenen: Virtua WS WF, Virtua WS VF en de Virtua WS LF400
  • Dakpannen: Oude Holle Sinus blauw gesmoord

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten