Zwarte huizen met een witte ziel

Zwarte huizen met een witte ziel | Moderne woningen, Litouwen

Nieuwbouw vrijstaande woningen | Kulautuva, Litouwen

Twee families hielden er altijd al van om thuis blues te draaien, vaak met de volumeknop helemaal open. Dan is er geen betere plek om te wonen dan in een buitengebied. Aan de rand van het bos, in het kleine dorpje Kulautuva in Litouwen, vonden ze de perfecte locatie voor hun droomhuizen. Ze bouwden twee zwarte bakstenen huizen met een witte ziel. Huizen die de blues belichamen.

Eén van de belangrijkste taken die de architect had, was het ontwerpen van een lichte, warme en gezellige binnenruimte die een sterke relatie met het omringende bos zou hebben. Een ruimte waar de families hun woonwensen kunnen verwezenlijken en de blues zo hard kunnen zetten als ze willen. De buitenkant van de woning moest goed passen in het natuurlijke landschap; de gevel moest in harmonie met de natuur gevormd worden.

Eén met het bos

Deze voorwaarden beïnvloedden de vorm van de huizen sterk. Met deze eisen in het achterhoofd, hielp Wienerberger de architecten met het selecteren van de dakpannen en gevelbakstenen. De zeer duurzame materialen, die een sterke verbinding met de omgeving creëren, zijn van grote waarde voor het ontwerp. De textuur van de gekozen bakstenen is ruw en kent een matte kleur die lijkt op die van de boomstam van de dennenboom. Door het toepassen van deze bakstenen in de gevel krijgt elk huis zijn eigen identiteit.

De dakpannen lopen op sommige delen van de woningen helemaal door tot aan de grond. Voor beide huizen is dezelfde pan gebruikt. Dit zorgt voor een eenheid tussen de woningen. Bovendien geven de dakpannen een gevarieerde reflectie van afgezwakte schaduwen, net zoals die van bomen op een zonnige avond. Beide materialen komen perfect tot hun recht in deze bosrijke omgeving. De robuuste materialen in zware kleuren sluiten daarbij perfect aan bij de sfeer van de bluesmuziek.

Witte ziel

Een woning in zo’n prachtige omgeving heeft weinig opsmuk nodig. Het interieur is daarom bewust simpel gehouden, zodat de natuurlijke omgeving de aandacht krijgt die hij verdient. De basis van het interieur van beide huizen is wit. Grote ramen zorgen ervoor dat de bewoners overal in de woning van het indrukwekkende landschap kunnen genieten.

  • Ontwerp/architect: Studija Archispektras, Kaunas (LT)
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Fotografie: Juozas Kamenskas
  • Jaar van realisatie: 2014
  • Gevelstenen: Terca - Pagus Grijs HV DF en Zwart SP
  • Dakpannen: Koramic - Actua 10 LG zwart edel-engobe

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten